top of page

Muusikapäev 2020

Kaheksa aastat tagasi, 2013. aastal algatas Eesti Muusikanõukogu muusikapäeva tähistamiseks mõtte korraldada kõikjal üle Eesti, teinekord ka ootamatutes paikades tasuta kontserte. Nii jõuab elav muusika inimesteni ka kas teel olles, töökohas või paigas, kus muusika tavaliselt ei kõlagi. Ka tänavu, hoolimata koroonapandeemia aastast, kõlab 1. oktoobril, rahvusvahelisel muusikapäeval üle Eesti jälle muusika.

Muusikapäev hoiab Eesti muusikat


Sel aastal esitatakse kõikjal muusikapäeva kontsertidel eesti muusikat ning meie interpreetide ja kollektiivide kavad on pühendatud kindlate heliloojate loomingule. Selleni jõudis arutluse käigus Eesti Muusikanõukogu juhatus kevadel. Kui kontserdielu oli karantiiniajal seiskunud, jäi Eesti interpreetidel ära väga palju kontserte, samuti ei kõlanud kontserdisaalides Eesti heliloojate uudisteoseid. Nii otsustati, et kui muusikapäeva on võimalik sel aastal ellu viia, siis nii, et meie enda muusikute kõrval oleks esiplaanil eesti muusika.

Muusikapäeva kontseptsiooni keskseks teljeks saavad tänavu olema heliloojad-juubilarid: Veljo Tormis, Arvo Pärt, Lepo Sumera, Eino Tamberg, Urmas Sisask ja Olav Ehala.

Nii esitavad interpreedid ja kollektiivid oma kontsertidel loomingut neilt heliloojatelt. Erinevates maakondades on fookuses kindlad heliloojad, näiteks esitatakse Lääne-Virumaal ja Tartumaal Lepo Sumera heliloomingut. Nii võib ühe helilooja looming muusikapäeval jõuda erinevatesse maakondadesse, kuid esinejad ja kavad on igas kohas teistsugused. Harjumaal ja Tallinnas, kui kõige suurema elanike arvuga piirkondades, on programmides esindatud kõik eelpool toodud helimeistrid.

Minu muusikapäev


Uudsena on tänavusel Muusikapäeval loodud eriprogramm “Minu muusikapäev”. Eesti Muusikanõukogu juhatuse liige ja Muusikapäeva korraldusmeeskonna liige Kaisa Lõhmus selgitab: “Eesti Muusikanõukogu poolt üle Eesti toimuv programm ei pea olema ainus, millega rahvusvahelist muusikapäeva tähistatakse. Nii kutsume kõiki üles tähistama muusikapäeva korraldades ise kas tasuta avalik kontsert või tähistama muusikapäeva kontserdiga hoopis sõpruskonnas või pereringis. Oluline on, et muusika meid sel päeval seoks ning kõikjal kõlaks.”

Muusikapäeva kava


Muusikapäeva programmi põhimõtteks on elava muusikaelamuse pakkumine. Üle Eestimaa on muusikapäeva tasuta kontserdid väga oodatud ja selle tähistamisest on saanud traditsioon.

Käesoleva aasta programmis on kaasatud tipptasemega kollektiivid ning suurepärased Eesti interpreedid, ka need, kel varem pole olnud võimalust tiheda kontserdikalendri või välisesinemiste tõttu muusikapäeva programmis osaleda.

Muusikapäeval saab kuulata Mati Turi, Mihkel Polli, Linda-Anette Verte, Sigrid Mutso, Lauri Väinmaa, René Soomi, Martti Raide ja paljude teiste eesti muusika interpretatsioone. Kollektiividest esitab Vox Clamantis Arvo Pärdi loomingut Põltsamaal, Eesti Rahvusmeeskoor Veljo Tormise kooriteoseid Narvas, Viljandimaal astub aga üles ETV tütarlastekoor. Muusikapäeval annavad kontserte veel ka Tallinna Kammerorkester, Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Collegium Musicale, lisaks pakuvad Rahvusooper Estonia ning Vanemuise sümfooniaorkester avatud proovide külastamise võimalust.

Eksklusiivne ja põnev on võimalus lähemalt kohtuda ka heliloojate endiga. Nii veedab Urmas Sisask muusikapäeva oma sünnilinnas Raplas, Haapsalu elanikel on võimalus kohtuda Olav Ehalaga. Lepo Sumera saadik on tema tütar Kadri-Ann, kes Tartus ühena interpreetidest esitab helilooja loomingut ja meenutab teda sõnas.

Jazzmuusikutest on Eesti heliloojate kava ideest kinni haaranud Kirke Karja, kes esitab Saaremaal koos Raimond Mägi ja Karl-Juhan Laanesaarega Tambergi loomingut jazzilikus tõlgenduses.

Huvitavad plaanid Tambergi muusikaga on ka Evelin Samuel-Randverel ja Johan Randverel, kes astuvad üles Türil ning kaasavad üllatusnumbriks ka Järvamaa kohalikud laulutüdrukud Laura Alissa Juhkami ja Sandra Elisee Juhkami. Muusikapäev tõotab tulla erakordselt põnev, programmi ning esinejatega on võimalik tutvuda Muusikapäeva kodulehel www.muusikapaev.ee. Leia endale sobiv kontsert programmist või korralda muusikapäeva sündmus ise. Head muusikapäeva ootust!

97 views
bottom of page