top of page

Kontserdihooaeg 2020/2021. Tallinna Filharmoonia

Millised kontserdid ootavad kuulajaid ees uuel hooajal?

Uue hooaja kavast leiame kõigepealt kontserte, mis lõppenud hooajal eriolukorra tõttu ära jäid. 2020. aasta Euroopa varajase muusika päevale pühendatud kontserdid toimuvad 2021. aasta 19. märtsil Hiiumaal ja 20. märtsil Tallinnas EMTA suures saalis. Tallinna Kammerorkestri ees on soleeriv dirigent Peter Spissky, kellega orkestril on tekkinud suurepärane koostöö. Tallinna Filharmoonia džässiklubi Taff Club kevadhooajal ära jäänud kontserdid toimuvad samuti sügisel. Esineb Mingo Rajandi kvartett, rahvusvahelisel muusikapäeval astub lavale klubi kunstiline juht Raivo Tafenau koos Silver Laasiga, keda laiem üldsus tunneb ansambli Traffic karismaatilise liidrina jpt. Nii et publikul ei tule kurvastada kevadel ära jäänud sündmuste pärast.

21. novembril toimub Mustpeade maja Valges saalis väga eriline kontsert. Tähistame orkestri esimese külalisdirigendi Juha Kangase 75. sünnipäeva. Juha Kangase moto ei ole kunagi olnud käia juhatamas võimalikult paljusid orkestreid, vaid pigem esitada muusikat, mille kvaliteedis ta on absoluutselt veendunud. Kontserdil kõlavad Mozart, Händel, Tüür, Vasks ja Nordgren. Kangas on olnud TKO peadirigent aastatel 1995–1996 ja kunstiline nõustaja aastatel 2001–2003. Ta on leidnud võtme orkestri südamesse ja tema dirigeeritud kontsertidel on alati tunda suurt dirigendi ja orkestri vahelist harmooniat.

Beethoveni 250. sünniaastapäeva tähistab Tallinna Filharmoonia detsembris suurejooneliste “Missa solemnise” ettekannetega Tartus ja Tallinnas. Kontserte dirigeerib kunstiline juht Tõnu Kaljuste ja TKO esineb koos Eesti Filharmoonia Kammerkooriga.

Rõõm on tõdeda, et Tõnu Kaljuste kunstilise juhtimise all on Tallinna Filharmoonia väga kiiresti laiendanud oma kontserdikorralduse regionaalset raadiust. Ka lõppenud suvel toimus väga edukas TKO kontsertturnee “Saabumissümfoonia”, mille käigus esineti Toris, Lihulas, Hageris, Kambjas, Otepääl, Paides, Kuressaares, Rakveres ja Tallinnas. Rõõm on tõdeda, et orkestrimuusika huvilist publikut on Eestis palju ja et meil on heas seisukorras kirikud, mida saab kontserdisaalidena kasutada.

Kuidas on hooaeg üles ehitatud ja struktureeritud?

Tallinna Kammerorkester on alati oodatud koostööpartner ja ka uuel hooajal on meie tegevus jaotatud omakorralduslike kontsertide ja osalemiste vahel teiste korraldajate projektides. Jätkub koostöö “Pärdi päevade”, Eesti Kontserdi ja Kymi Sinfoniettaga.

Jätkame eelmisel aastal Tõnu Kaljuste algatatud uute kontserdisarjadega “Kõrvaring” ja “Oreli maagia”. Esimeses neist intrigeerime publikut otsima peavoolust laiemaid kuulamiskogemusi ning esitame väärt muusikat, mida Eestis on vähe või pole üldse ette kantud. Juba oktoobris Olari Eltsi dirigeerimisel toimuva kontserdi keskne teos on Richard Straussi “Metamorfoosid” ning kuulda saab ka Ameerika helilooja Jay Schwartzi loomingut.

Taff Club jätkab sarjaga “Persona”, kus sellel korral on fookuses soome päritolu trummar Petteri Hasa. Petteri on väga aktiivselt osalenud eesti muusikaelus ning on igati väärt esile tõstmist.

Millised on saabuva hooaja oodatavad kõrgpunktid?

Meie jaoks on iga kontsert selle toimumise hetkel kõrgpunkt. Samas, orkestri elus tõusevad esile kindlasti välisesinemised, millest mitmed on hetkel edasi lükatud. Oleme hetkel lootusrikkad, et saame osaleda koos peadirigent Tõnu Kaljustega, esmakordselt toimuval Balti riikide kammerorkestrite festivalil 13. novembril Vilniuses. Kavas on Tüür, Pärt ja Hindemith.

2020. aasta aprillis jäi meil ära James MacMillani ooper “Clemency”. salvestus ning loodame selle ellu viia 2021 aasta aprillis. Plaadistada maailma juhtiva klassikalise muusika helilooja loomingut, kus ta ise ka salvestust juhatab, on kindlasti üks hooaja tipphetki.

2021. aasta suvel esietendub Tallinna Kammerorkestri, Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Nargenfestivali koostöös Veljo Tormise ja Rasmus Puuri ooper „Mere keskel on mees“.

Milliseid piiranguid või takistusi on uue hooaja koostamisel tekkinud seoses koroonakriisi ja selle järgse ajaga?

Rahvusvahelise koostöö planeerimisel on palju ebamäärasust ja kahjuks COVID-19 pandeemia jätkuva ohu korral kestab selline olukord edasi. Oleme pidanud plaane ümber tegema, projekte edasi lükkama, aga rõõm on tõdeda, et kui oli võimalik taas korraldada publikuga kontserte, siis saalid täitusid kiiresti.bottom of page