top of page

Noore jazzi taimelava


Noorusnakatav Titoks. FOTO RAUL OLLO

Noorusnakatav Titoks. FOTO RAUL OLLO

“Tudengijazz” on tänuväärne traditsioon, mis sai alguse juba 1982. aastal. Kolmekümne kuue aasta jooksul on festival olnud hüppelauaks tohutule hulgale Eesti jazzmuusikutele. 9. märtsil Tallinna klubis Sinilind toimunud maratonkontserdil osalenud kitarrist Ain Agan meenutas just oma ülesastumist kõige esimesel festivalil. “Tudengijazzil” olen esinenud minagi – siis oli aasta 1991.

Bändid, mis koosnevad alles muusikat õppivatest noortest, on alati otsingute, uute avastuste ja veel välja kujunemata muusikumina väljendus. Selliseid kooslusi sütitavad suur tehatahtmine ja soov end kunstiliselt väljendada. Oluline on ka kambavaim. Külastatud kontserdil esines üheksa kollektiivi. Ükski neist ei mõjunud sedavõrd “koolibändina”, et kuulajana kaalutleda, kas noortel pole ehk veel vara festivalilavale astuda. Muusikaõppurite mängutehniline tase ja jazzi sõnavara valdamine väärib imetlust. Kunstilise küpsuse ja mõjuvuse poolest oli koondpilt veidi ebaühtlasem.

Kõige rabavama etteaste tegi Poolast pärit trio Immortal Onion, mis esitab kõrgenergilist, kohati progelikku power-jazz’i, mis annab vahel ruumi klassikalise muusika tunnetusega lõikudele. Kolmest verinoorest, kuid hämmastavalt virtuoossest ja energilisest muusikust paelus enim tapping-tehnikat ja muid vähem tavalisi võtteid kasutav bassist. Tore oli kodumaine trio Titoks, mis esitab kaasakiskuvalt autentset-vanamoodsat mustlasjazzi, mida meil on seni vähe mängitud. Hea energia ja positiivne vibe iseloomustab fusion’i-maigulist ansamblit Allianss. Teine fusion-bänd, Joel Nyman Paradise Rootsist, ehkki vägal heal tasemel, mõjus oma kommertsliku olekuga kuidagi kummaliselt-kopt. Kuid mõnel firmapeol läheks selline grupp peale küll.

Eesti koosseisudest mõjus küpselt ja kaunilt trummar Martin Petermanni kvartett, suurel määral tänu sellele, et tema ansamblikaaslased – pianist Kirke Karja, bassist Marti Tärn ja kitarrist Ain Agan – ongi küpsed muusikud. Olgu mainitud ka ülejäänud kollektiivid, mis seni nimetamata: 50/50-soolise tasakaaluga kvartett MIR, lauljatar Khris-Marii Palksaare juhitud KHRIS, Anna Kvintett kitarrist Anna Regina Kalki eestvedamisel ning pianist Hanna Maarja Kanguri ansambel Kuu Kollektiiv.

“Tudengijazzi” esinejate seas oli ansambleid veelgi – kontserdid toimusid ka Tartus, Viljandis ja Sillamäel. Kuid juba Tallinnas kuuldud kontsert kinnitas, et Eesti jazzi tulevik on heades kätes.

37 views
bottom of page