top of page

Viljandis on elu – jazzielu!


Jazzipublik kohvikus Fellin. FOTO KOHVIK FELLIN

Viljandi folgielust, sealsest kultuuriakadeemiast võrsunud muusikutest ja Viljandis toimuvast suvisest festivalist oleme palju kuulnud. Aga milline on Viljandi jazzielu?Tuleb välja, et tihe ja teguderohke, nagu kinnitab Viljandimaa kultuuripärli tiitli ja Viljandi kultuuripreemia pälvinud kontserdikorraldaja Aivar Trallmann, kellel on oma kodulinna kiituseks paljugi öelda.

Võrreldes suurte keskustega, nagu Tallinn või Tartu, on Viljandi väike linn. Mis Viljandi jazzielus toimub? Paljud ei tea sellest midagi.

Viljandi jazzielust on keeruline rääkida, see ei ole nähtus, vaid väikelinna tänase elukeskkonna loomulik osa. Võib arvata, et on olnud ka “jazzielutumaid” aegu. Esimene jazzkontsert Viljandis toimus teadaolevalt 1925. aasta vastlapäeval, aga eks vahele sattus ka aegu, kus jazz ei olnud nii soositud. Tänast Viljandi jazzielu ilmestab kaunis tõsiasi, et kaks seitsmest seni välja jagatud jazziedendaja preemiast on leidnud tee Viljandisse. Esimese pälvis 2009. aastal Viljandi kitarrifestivali ja pedagoogilise panuse eest Ain Agan, teise sain paar aastat hiljem mina pikaajalise kontsertide ja festivali “Koolijazz = jazzikool” korraldamise eest.

Lõppenud aasta oli Viljandi jazzielus hea. Toimus festival “Koolijazz = jazzikool” ja noorte rütmimuusikute konkurss “Mängu ilu”. Viimane on 2005. aastal alguse saanud ettevõtmine, mis viib kokku rütmimuusikahuvilised noored vanuses kolmteist kuni kakskümmend aastat. Toimuvad jutu- ja töötoad, moodustatakse ansambleid, mis esinevad koos juhendajatega. “Jazzkaare” sõsarfestivali “Viljandi Jazzkaareke” raames oli viis kontserti.

Ka 2017. aasta kava on enam-vähem koos. Oktoobris tuleb Viljandi kitarrifestival. Kestab järjepidev projekt “Muusikasündmus”, mille raames toimuvad nii süvamuusika kui jazzi kontserdid. Lõppenud aastal oli “Muusikasündmus” süvamuusika poole kaldu. Toimus kolm sümfooniaorkestri kontserti ja orelikontsertide sari, mis tähendab, et jazzile jäi pisut vähem nii aega kui raha.

Septembris algas kunagi kultuuriakadeemias Villu Veski algatatud Viljandi jazziklubi 12. hooaeg. Viiendat aastat on kontserdid kohvikus Fellin, aasta jooksul sai osa kahekümne kaheksast muusikaõhtust. Jazziklubi kava sünnib koostöös Eesti JazzLiidu ja Viljandi Kultuuriakadeemia muusikaosakonnaga. Laias laastus toimub Viljandis aastas umbes kaheksakümmend jazzihõngulist kontserti.

Septembris alustas Tõnu Tubli eestvedamisel ilma suurema kärata tegutsemist jazzikohvik Jasm – spetsiaalselt jazzkontsertite korraldamiseks mõeldud koht. Jasmi tiimi töö on muljetavaldav, toimunud on üle paarikümne kontserdi, kus esinejaid kuuest riigist. Leitud on oma, noorepoolne publik.

Viljandi jazzielus annavad tooni Viljandi Kultuuriakadeemia tudengid. Kuidas on kaasatud linnaelanikud, kas saab rääkida teadlikust, ustavast jazzipublikust?

Viljandi jazzipublik on kirev nagu jazz ise, kuid kontserdid leiavad alati oma kuulaja. Eemalt vaadates võib tunduda, et publik on pärit Viljandi Kultuuriakadeemiast. Tegelikult see päris nii ei ole – siinse jazzipubliku hulk ja teadlikus on aastate ja aastakümnetega kasvanud. Küll on aga kultuuriakadeemia, iseäranis muusikaosakonna aura linna jazzipildis hoomatav.

Kas on olemas nii-öelda Viljandi jazz, muusikud, kes just Viljandiga seotud?

Viljandiga on suuremal või vähemal määral seotud üksjagu jazzmuusikuid, sünni-, elu- või töökoha kaudu. Sajaprotsendiliselt kohalikku Viljandi jazzbändi ei pole. Siin toimetab näiteks pikka aega Andre Maaker, aga pole midagi teha, ta jääb saarlaseks. Hedvig Hanson loob Viljandi taga metsades, Kristjan Randalu samuti – nimekirja saaks väärika. Ka Viljandi Kultuuriakadeemiast on aastate jooksul välja kasvanud tegusaid muusikuid ja bände. Mõni elab Viljandis, mõni mujal... Et kõik täpselt kirja saaks, oleks vaja väikest uurimistööd.

Mida meeldejäävat pakkus 2016. aasta?

Kõike ei jõua üles lugeda. Väärib märkimist, et Erki Pärnoja plaadi “Himmelbjerget” kava kõlas Viljandis kaks korda. Uhke oli ka ansambli Trump Conception kontsert jaanuarikuisel festivalil “Koolijazz = jazzikool” ja kammerlik Steinar Raknes “Viljandi Jazzkaarekesel”. Alanud aasta esimene pool tuleb põnev, muu hulgas kõlab Kristjan Randalu kava “Limes occidentalis”, kus kitarri mängib aastaid tagasi Viljandis juba käinud Nguyên Lê.

69 views
bottom of page