top of page

Moskva pisaraid ei usu


13. – 15. oktoobrini väisas Tallinna Helikon-Opera Moskvast, üks põnevamaid kooslusi naaberriigi pealinna ooperimaastikul. Mul oli võimalus nende etendusi külastada aastatel 1995– 1999, mil Helikon-Opera asus ja tegutses Eesti Vabariigi Suursaatkonna kõrvalmajas Kalašnõi tänaval. Sel ajal sai alguse ka Estonia teatri ja Helikoni vaheline koostöö. Neil aegadel, kui lavastaja Neeme Kuningas Helikonis toimetas, võis teda tihti ka saatkonnas kohata, ning juba siis levisid jutud geniaalsest Dmitri Bertmanist, kellele vastukaaluks Tallinnas lavastamisvõimalusi pakuti. Koostööst kasvas välja laiem ühistegevus, nii et Helikon-Opera solistid, koor ja orkester on olnud sagedased külalised Birgitta festivalil ja Saaremaa ooperipäevadel.

13. oktoobril tõi Helikon külakostiks Dmitri Bertmani lavastatud Nikolai Rimski-Korsakovi ooperi “Tsaari mõrsja”. Et tegemist on erakordse sündmusega, võis näha juba enne etenduse algust, kui asjakohaste kõnedega astusid üles meie kultuuriminister Indrek Saar, Venemaa suursaadik Aleksandr Petrov ja lavastaja. Viimane teenis publikult ka kõige suurema aplausi, olles meie kultuurimaailmas tegutsenud juba aastaid ning pälvinud kõrgeid riiklikke tunnustusi.

Ja siis algas etendus. Avamäng oli võimas. Orkestriaugus istusid tõelised Moskva orkestrihundid, kelle käsitööoskus on metropoli konkurentsi tingimustes lihvitud peensusteni ning kes on oma muusikainstrumendiga justkui kokku kasvanud.

Loe edasi Muusikast 12/2016

34 views
bottom of page