top of page

United. United Jazz Collective / Tanel Ruben


Trummar Tanel Rubeni tegemised on teda viimasel ajal viinud aina enam Eestist väljapoole, ta musitseerib paljudes rahvusvahelistes koosseisudes. Üks neist on United Jazz Collective, millega on käidud isegi Hiinas kontserte andmas. Ansamblis osalevad Läänemere regiooni muusikud: jazzpianist Andrei Kondakov Venemaalt, kunagine Otsa kooli kasvandik, Eestiga endiselt tihedalt seotud saksofonist Deniss Pashkevich Lätist ja bassist Rickard Malmsten Rootsist. Viimane on Eestiga seotud eelkõige perekondlikel põhjustel, kuna tema abikaasa on eestlane. Stockholmi eestlaskonna muusikaelu organiseerijana tuntud Malmsten suvitab juba aastaid Võsul, kus korraldab ka jazzfestivali.

Plaat on salvestatud eelmisel aastal Lätis, kuid ansambel kujunes välja juba 2015. aastal. Kondakovi tunneb Ruben umbes tosin aastat. Kõik sai alguse ühest juhuslikust kohtumisest Rubeni ansambli Hinkus kontserdil, millest arenes edasi siiani kestev sõprus. Samasugune sõprus väljaspool muusikat iseloomustab Tanel Rubeni suhteid teistegi bändiliikmetega.

Mainstream-jazzi võtmes plaat läheb hoogsalt käima juba alates esimestest taktidest. Malmsteni sensuaalses ballaadis “Senses of Blue” kostab kõrvu Pashkevichi saksofoni eriliselt soe toon. Sarnase käekirjaga, kuigi mõnevõrra elavaloomulisem on ka sama autori “Brooklyn Dreams”. Üks plaadi väljapaistvamaid kompositsioone on Pashkevichi “Zobu Feja”, mille müstilise pealkirja tagamaid aitab selgitada internetiotsing, mis juhatab samanimelisse Riia stomatoloogiakliinikusse. Tõepoolest, inspiratsiooniallikaks võib olla ju seegi. United Jazz Collective’i liikmed on erineva iseloomu ja taustaga ning samamoodi on seda ka plaadil sisalduvad palad. Ühtset, läbivat liini siit ei leia. Nimetagem seda muusikat siis kokkuvõtlikult “Läänemere nüüdisjazziks”.


bottom of page