top of page

Lihtne ja loomulik Stacey Kent


Keskkoolis vihkasin üle kõige kirjandite kirjutamist, sest ma ei osanud kusagilt alustada. Pärast ei suutnud jälle lõpetada. Aja möödudes olukord muutus ja väike unistus kirjutada elust ja muusikast tuksus mu südames juba tükk aega. Me kõik teame, et unistustega tuleb olla ettevaatlik, sest need võivad täituda. Nii läkski. Ühe kauni sügispäeva pärastlõunal potsatas mu kirjakasti sõnum: “Ivikene! Kas sa tahaksid kirjutada artikli Stacey Kentist?” Palju tavapärasem oleks olnud lauljale küsimus kas ta sooviks anda tribuutkontserti. Aga ei, nii see polnud. Oli hoopis pakkumine kirjutada artikkel ajakirjale Muusika. Unistus täitus.

Piilume üheskoos ühe elegantse jazzlauljatari muusikamaailma, kes on oma häälega võlunud miljoneid fänne üle maailma. Mina avastasin ta aastal 2004, mil ta oli välja andnud oma kuuenda albumi “The Boy Next Door”.

Iseenda valitud tee

Kes on see müstiline Stacey Kent, kes sulatab oma häälega ka kõige jäisema südame, kelle vokaal voolab ja paitab hinge ja kes on kaunis oma lihtsuses?

Stacey Kent (s 1968) on pärit tavalisest Ameerika perest, kus väärtustati haridust ja stabiilset tulevikku. Kindel töökoht, mis tagab stabiilse sissetuleku, on enamiku lapsevanemate tavaline unistus. Lauljatar on öelnud, et sündis muusikuna mittemuusikute perre, kus esimene kokkupuude jazziga oli raadio kaudu. Raadiot kuulates avastas Kent Ella Fitzgeraldi ja Duke Ellingtoni, kelle plaate kuulas lauljatarihakatis sadu, kui mitte tuhandeid kordi. Nemad olid tema esimesed õpetajad ja nii oli talle eneselegi teadmata jazziratas veerema läinud. Päev pärast kolledži lõpetamist otsustas noor talent kuulata oma sisemist häält ning lendas Euroopasse, Londonisse, et veeta seal üks muusikaline aasta. London muutis tema elu jäädavalt ja tagasiminek USA-sse lükkus aina edasi. Põnevad kohtumised ja koostööprojektid muusikutega ning õpingud Guildhalli muusika- ja draamakoolis olid käivitanud protsessi, mida oli võimatu peatada. Kui muusika heliseb sees, siis ei aita kaine mõistus ega tulevikus helendav stabiilne elu. Muusikal on jõud, mis võtab su endasse ja selle vastu ei saa. Tõstad käed ja annad alla. Nii läks ka Staceyga. Andekas kirgashäälne lauljatar jõudis kiiresti Londoni parimate jazziklubide, näiteks Ronnie Scott’s Jazz Clubi lavalaudadele. Tagasiteed enam polnud. Stacey Kent usub, et ta on õnnetähe all sündinud, sest kõik sammud, mis ta elus on ette võtnud, on teda muusikalisel teekonnal edasi viinud. Märgiline kohtumine saksofonist Jim Tomlinsoniga pani i-le täpi peale. Kõik asetus oma kohale. Ühine taust, sarnased vaated elule ja arusaam muusikast viisid selleni, et edasi liiguti koos. Kõlab nagu ilus muinasjutt, kuid nii see oli ja on tänaseni. Jim Tomlinson on Stacey Kenti parim partner nii elus kui ka muusikas.

Loe edasi Muusikast 12/2017

51 views
bottom of page