top of page

Teo Maiste. (2 CDd). Estoonlane Teo Maiste. (DVD).


Eesti lauljate kuldvarasse kuuluva Teo Maiste kindlale alusele rajatud häälekool võimaldas tal laulda teatrilavadel pool sajandit kõige erinevamates rollides. Tema esimesed osatäitmised olid 1960. aastal doktor Bartolona Rossini ooperis “Sevilla habemeajaja” (Tallinna riikliku konservatooriumi ooperistuudios) ja möldrina Dargomõžski ooperis “Näkineid” (Vanemuise teatris). Aastakümneid oli ta Estonia teatri solist, kus ta andis viimase etenduse 2010. aasta 5. juunil Johann Straussi operetiga “Viini veri”. See operett tuli ta lavaellu juba 1965. aastal, mil ta mängis Peaministrit. Hilisemates lavastustes (1994, 2003) esines ta karusselliomanik Kaglerina. Ilmunud DVD ja CDde põhjal on rõõm tõdeda, et Teo Maiste pikaajalisest lavateest on nii video- kui ka helisalve jäänud suurepäraseid esitusi tema kõrgaegadest. Plaatidele jäädvustatud muusikavalik annab ettekujutuse suurmeistri ampluaast äärmiselt eripalgeliste karakterrollide loomisel, aga ka kammerlaulja ja vokaalsümfooniliste suurvormide solistina. Olgu näitena toodud sellised rollid nagu Boriss, Ivan Hovanski, Galitski, Aleko, parun Ochs, Falstaff, Philipp II, Leporello, don Pasquale, Mendoza, Attila, Zsupán, Kecal, Selim, Cyrano, Lempelius ja Friesner. Märkimist väärib ka Šostakovitši “Viie romansi” esitus Alide Halliste tõlketekstidega. Koos Urve Tautsiga on 1970. aastal helisalve jäädvustatud Béla Bartóki ooperi “Hertsog Sinihabeme loss” kontsertettekanne, aastatest 1982, 1983 ja 1992 aga duetid Tiit Kuusiku, Margarita Voitese ja Ivo Kuusega. Siinjuures eriline tänu Eesti Rahvusringhäälingu heli- ja videorežissööridele, kelle professionaalse töö vilja võime aastaid hiljem nautida. DVD ja CD-plaatide juurde kuuluvad sisukad teksti- ja fotoalbumid, mille mahtu ja tehnilist teostust iseloomustab kõrgeim kvaliteet meie sellelaadsete väljaannete seas.

20 views
bottom of page