top of page

ERSO Hiinas


ERSO Pekingi Keelatud Linna kontserdimajas.

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester oli 18. – 23. detsembrini ulatuslikul turneel Hiinas. 18. detsembril, oma 90. sünnipäeval, esineti Hiina ühes kuulsaimas kontserdipaigas, Pekingi Keelatud Linna kontserdimajas. Ajaloolises suurepärase akustikaga saalis esitati Kristjan Järvi juhatusel kava, milles põimusid põhjamaised luigeteemalised muusikateosed: Jean Sibeliuse “Toonela luik”, Arvo Pärdi “Swansong” ja Tšaikovski süit balletist “Luikede järv” Kristjan Järvi seades. Peale selle kõlas Hiina heliloojate looming: Huanzhi Li “Pidulik kevadavamäng” ja Jiaping Tangi “Armastus” sümfooniast “The Sound of Yida”. Kontserti oli tulnud kuulama üle tuhande inimese, kohal viibis ka Eesti suursaadik Hiinas Marten Kokk koos abikaasaga ning teiste saatkonna töötajatega. Marten Kokk peab ERSO Hiina turneed ülimalt oluliseks: “Mul on erakordselt hea meel, et ERSO on kontserditurneel Hiinas, see on Eesti kultuurile parim reklaam. ERSO esineb Hiina kõige lugupeetumates kontserdisaalides. Poliitiliste suhete mõttes avavad sellised kultuurivahetusprojektid uksi, mis muidu kunagi ei avaneks.”

Pekingi kõrval esineti veel Dalianis, sealse rahvusvahelise konverentsikeskuse moodsas kontserdimajas. Daliani kultuurimajas toimus eesti muusika esitlus Daliani muusikakoolide õpetajatele ja õpilastele, kus ERSO kammerkoosseisud esitasid Ester Mägi, Arvo Pärdi ja Jaan Räätsa loomingut ning Kristjan Järvi tutvustas Eesti muusikatraditsioone. Seejärel oli ERSO 20. detsembril Wuhani Qintai teatri laval ning 22. detsembril Shanghai Oriental Art Center’s. Shanghai kontserdil viibis ka üks rahvusvaheliselt tuntumaid hiina heliloojaid Tan Dun, kes kommenteeris kuuldut lühidalt, öeldes, et see oli fantastiline ja ERSO üks nende kuude parimaid orkestreid Shanghais. Eesti saatkonna diplomaat Siiri Grabbi muljed olid samuti väga head: “Suurepärane kontsert, ERSO ja Kristjan Järvi kooslus on kirjeldamatu. On näha, et suudeti publikut lummata. Hiina publik on üldiselt väga klassikalembene. Muidugi teatakse ka, kui kollektiiv on suuri preemiaid saanud ja ERSO on saanud Grammy.”

Dirigent Kristjan Järvi sõnul on ulatuslik kontserdireis üks parimaid viise orkestrit arendada. “See tekitab tugevat ühistunnet. Soovin nüüd, et orkester võtaks kokku kõik saadud positiivsed muljed ja emotsioonid, hoiaks neid ja kasutaks neid oma järgnevatel kontsertidel.”

ERSO juhatuse liikme Kristjan Halliku sõnul õnnestus ERSO turnee hästi. “90. aasta juubeli õhtul Pekingi Keelatud Linna kontserdisaalis püsti aplodeeriva publiku ning ERSO järgmise turnee vaimustunud korraldajate ees esinemine näitab, et orkester kasvatab jõuliselt oma rahvusvahelist haaret. Esimene ning kindlasti mitte viimaseks jääv kontserdireis Aasiasse on seni saanud väga positiivse ja sooja vastuvõtu. Kristjan Järvi juhatusel on ERSO oma energilise, nüansirohke ja kõrge kvaliteediga musitseerimisega end publikule heast küljest näidanud.” Kokku kuulas kontserte Hiinas üle 5000 inimese. Hiinasse naaseb meie rahvusorkester taas 2018. aastal.

48 views
bottom of page