top of page

Uusi eesti koorilaule


Raul Talmar ja koorikontserdi “Veel” kunstilised juhid Kaspar Mänd ja Ingrid Kõrvits. FOTO KOORIÜHING

Teisipäeval, 29. novembril toimus Tallinna metodisti kirikus uue eesti koorimuusika kontsert “Veel”. Ettekandele tuli 24 teost 17 heliloojalt, neist kümme kõlas kontserdisaalis esimest korda. Kontserdi korraldas Eesti Kooriühing, kunstilised juhid olid Ingrid Kõrvits ja Kaspar Mänd. Kontserdil kõlasid esiettekanded Kadri Hundi, Liisa Hõbe, Robert Jürjendali, Tõnis Kaumanni, Riine Pajusaare, Sander Pehki, Rein Rannapi, Timo Steineri, Karl Tipi ja Kadri Voorandi sulest. Laule esitasid ETV lastekoor, Püha Miikaeli poistekoor, Rahvusooper Estonia noormeestekoor, segakoor HUIK!, Tallinna Muusikakeskkooli mudilaskoor ja noortekoor, Tartu Ülikooli kammerkoor ja tütarlastekoor Ellerhein. Kontserdi salvestas Klassikaraadio ning sellest valmib ka CD.

 

Möödunud aasta mais läks käima “Tärkava koorihelilooja programm”, kui Tartu koorilauljad hakkasid koguma mitte (veel) elukutselistelt heliloojatelt avaldamata uudisloomingut. Teoseid koguti kuni septembrini ning kõigile asjaosalistele äärmiselt ootamatult esitati programmi lausa sada teost kokku 51 loojalt. Kõige noorem osaleja oli 17- ja kõige vanem 73-aastane, osalejate hulgas oli muusikaõpetajaid, kompositsiooni(üli)õpilasi, instrumentaliste, koorilauljaid, dirigente jt.

Dirigentidest, heliloojatest ja koorilauljatest koosnenud žürii koosseisus Triin Koch, Alo Ritsing, Kuno Kerge, Pärt Uusberg, Riho Esko Maimets, Karoliina Kalda, Jürgen Rünk, Robert Pirk valis autori nime teadmata välja 21 helitööd ning žürii sõnul oli lõppvalikus mitu üllatajat. Programmi galakontsert toimub 27. mail Tartus, kus välja valitud töid esitavad Tartu Ülikooli naiskoor, meeskoor ja kammerkoor.

VÄLJA VALITI

Naiskooriteosed: Hando Põldmäe – “Millest kõnelevad”, Imre Rohuväli – “Laul sügavast düünist”, Jaanus Karlson – “Ainule”, Maarja-Liisa Pilvik – “Kiigelaul” ja “Palve”, Sander Sokk – “Veel kolm päeva augustikuud”, Siim Aimla – “Kojukutsumise laul” (“Talendid koju!”), Viktoria Grahv – “Loojangutaeva all sa vaatad”.

Segakooriteosed: Hando Põldmäe – “Sind palun”, Imre Rohuväli – “August”, Jaanus Nurmoja – “Viis tundelendu Neeme Plutuse sõnadele”, Karin Kuulpak – “Unelaul”, Liisa Rahusoo – “Loomine”, Patrik Sebastian Unt – “Viimased lumeta päevad”, Roland Viilukas – “Unelaul”, Sander Sokk – “Vikerkaar”, Sirje Kaasik – “Sind ma tahan armastada”.

Meeskooriteosed: Anne-Mai Salumäe – “Üle lumise välja”, Imre Rohuväli – “Usalda oma silmi”.

Teosed naiskoorile ja meeskoorile või ühendkoorile: Jaanus Nurmoja – “Mere äärde meeled viivad”, Jörgen Kursk – “Kiigele”.

83 views
bottom of page