top of page

EK:Labori 2016. aasta finaali võitis “Kommentaarium”


Audiovisuaalne kontsert “Koridor”. FOTO TARVO ALEV

Eesti Kontserdi noorte produtsentide konkursi EK:Labor tänavuseks võitjaks valis rahvusvaheline žürii eelkuulamisega kontsertetenduse “Kommentaarium”, mille eestvedajad on helilooja Marianna Liik ja produtsent Leika Leemets. 29. novembril Kumu auditooriumis esietendunud “Kommentaarium” paistis silma uuendusliku loomingulise kontaktiga kuulajate ja esitajate vahel. Sündmusele eelnevatel nädalatel oli kõigil huvilistel võimalik esitusele tulevat muusikat internetis kuulata. Vastavalt projekti pealkirjale oli soovijatel võimalik teoseid vabas vormis kommenteerida. Valik kommentaare põimiti nii visuaali kui vokaalimprovisatsiooni kaudu esiettekandele tulnud kooriteose ettekandesse. Kontserdil esinesid Laura Põldvere (improvisatsioon), Aare Tammesalu (tšello), EMTA löökpilliansambel Vambola Kriguli juhendamisel ja kammerkoor Collegium Musicale Endrik Üksvärava juhatusel. Valgusrežii ja lavastus pärinesid Kristjan Suitsult.

Publikupreemia pälvis loomingulise kollektiivi CLOE audiovisuaalne kontsert “Koridor”, mis etendus 29. ja 30. novembril Estonia kontserdisaali fuajees. CLOEsse kuuluvad heliloojad Einike Leppik ja Ove-Kuth Kadak ning videokunstnik Carl-Robert Kagge. “Video, valgus, koreograafia ja muusika on etenduses üksteisest lahutamatud osised, mille koosmõjul kutsume publikut kogema ühist teekonda. Kontserdi audiovisuaalne kujundikeel loob maailma, milles kohtuvad reaalsus ja illusioon. Pilt laguneb helideks ja helid valguvad ruumi,” kirjeldasid oma tööd selle loojad. Teose esitasid Tamar Nugis (vokaal), Varvara Mikhaylova (flööt), Helena Tuuling (klarnet), Kalle Klein (saksofon), Mari Targo (viiul), Talvi Nurgamaa (vioola), Johanna Randvere (tšello), Tiit Joamets (löökpillid) ja Indrek Kornel (tants, koreograafia).

Noorte aastase töö tulemusel valminud projekte hindas žürii koosseisus Kanuti Gildi SAALi juht Priit Raud, helilooja Timo Steiner ning Brüsseli kunstide keskuse Flagey juht Gilles Ledure, kes oli ühtlasi aasta jooksul EK:Laboris osalejate mentor. Tulemuste väljakuulutamisel tehtud kokkuvõttes hindas Ledure finaali õnnestunuks ja kõrgetasemelisteks: “Nõuab suurt julgust, et tulla lavale selliste erinevaid kunstivorme ühendavate etendustega. Autorid ja esitajad tõestasid, et tegu on tugevate professionaalidega. Mul pole kahtlust, et teie ees on lahti kogu maailm.” Ledure kavatseb ka osalenud noorte produtsentidega koostööd Eestis ja Belgias jätkata. Võitjaid ootavad koostöös EKga ees võimalused oma projekte rahvusvaheliselt tutvustada ja osaleda välisfestivalide programmis.

21 views
bottom of page