top of page

Voldemar Tago suveorkester Pärnus


Pärnu suveorkester, keskel Voldemar Tago

20. sajandi esimesel poolel olid suveorkestrid tavaline nähtus. Need moodustati peamiselt kuurortlinnades, aga ka näiteks Tallinnas ja Tartus. Tegemist oli populaarse meelelahutusega, mida nautisid nii kohalikud kui ka väliskülalised, keda suvisel ajal saabus Eestisse hulganisti. Ilmselt ühed rahvarohkemad suvemuusika kontserdid toimusid Pärnus, kus legendaarseks dirigendiks kujunes Voldemar Tago (ka Taggo, Taggu 1887–1960).

Heidame pilgu Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi arhiivile, et mis materjale leidub seal Voldemar Tago ja Pärnu suvemuusika kohta 1920.–1930. aastatel. Esmapilgul äratab tähelepanu meeleolukas fotokogu nii Voldemar Tago enda (M 296) kui ka teiste muusikute isikufondides, kes suviti Pärnu orkestris mängimas käisid. Näiteks kontsertmeistrina töötanud, sageli solistina üles astunud ja publiku poolt palavalt armastatud viiulikunstnik Hugo Schüts (M 398). Samuti annab meeleoluka ülevaate suveorkestrite tegevusest viiuldaja Adolf Udriku (M 373) ja Pärnu kultuurielu (Mo 118) fondis olevad fotod.

Korrapäraselt hoolitses suvemuusika eest Pärnu sümfoniettorkestri (asutatud 1920) ja Endla teatri muusikuist moodustatud kollektiiv.1 Täienduseks võeti paremaid muusikuid Tallinnast, peamiselt Estonia, aga ka Ringhäälingu orkestrist. Suveorkestri ees astusid dirigentidena üles näiteks Gustav David, Nikolai Goldschmidt (tegutses aktiivselt Kadrioru suveorkestri juures), Priit Nigula, Mihkel Lüdig, Juhan Aavik ning Voldemar Tago.

Loe edasi Muusikast 7/2016

92 views
bottom of page