top of page

Maestro Roman Toi 100


18. juunil sai saja-aastaseks välis-Eesti koorimuusika grand old man Roman Toi. Seda sündmust tähistati nii Eestis kui ka Kanadas.

Torontos algasid pidustused 17. juunil sümpoosioniga Tartu College’is. Roman Toist ja meie muusikakultuurist rääkisid seal Hirvo Surva, Andres Raudsepp, Triinu Ojamaa ja Jean McKen. Samuti avati Roman Toist näitus, mis oli ette valmistatud koos Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumiga. Näitust eksponeeriti samal ajal nii Eestis kui ka Kanadas; 20. juunil liikus see Tallinnast edasi Viljandisse, kus on avatud 31. augustini. Ka Torontos peetud sümpoosionist oli võimalik muusikamuuseumis loodud Skype’i ühenduse vahendusel osa saada.

Sünnipäeva ametlik tähistamine oli 19. juunil kontsertjumalateenistusega EELK Toronto Peetri kirikus, külalisesinejateks olid Rahvusooper Estonia poistekoor Hirvo Surva juhatusel ning organist Ene Salumäe, samuti astusid üles Toronto Eesti Meeskoor ja Estonia koor ning solistid Avo Kittask ja Kristina Agur. Lisaks Roman Toi heliloomingule kanti ette Riho Esko Maimetsa uudisteos.

21. juunil tähistati juubelit ka Tallinna Kaarli kirikus. Esinesid Tallinna Kaarli Kontsertkoor, Püha Vaimu kiriku kammerkoor, Peeteli kiriku kammerkoor, Toomkoguduse koor Laudate Dominum, Viimsi koguduse kammerkoor ja EELK segakoori KOSK liikmed. Solistina astus üles bariton Ott Indermitte, orelit mängis Piret Aidulo.

Viljandimaal üles kasvanud koorijuht, organist ja helilooja Roman Toi on õppinud 1930. aastatel Tallinna konservatooriumis (õpetajad Tuudur Vettik, August Topman, Heino Eller) ja Tartu ülikoolis õigusteadust ning täiendanud end dirigeerimise alal 1943. aastal Clemens Kraussi juhendamisel Salzburgi Mozarteumis. 1944. aastal lahkus ta kodumaalt, elades alates 1949. aastast Kanadas. Seal jätkas Toi oma haridusteed, ta on lõpetanud kompositsiooni erialal Chicago ülikooli, täiendanud end Šveitsis Montreux’s, kus sai magistrikraadi, ning USAs Cincinnati ja Kanadas Toronto ülikoolis, kus sai muusikadoktori kraadi. Ta oli välis-Eesti kooriliikumise juhte, juhatades Toronto Eesti Meeskoori ja segakoori Estonia, olles välis-Eesti laulupidude korraldaja ja üldjuht ning 1990. ja 1995. aasta üldlaulupeo üks üldjuhte. Ta tegutses ka organisti ja orkestrijuhina, on olnud Toronto konservatooriumi kompositsiooni- ja muusikateoreetiliste ainete õppejõud ning on EMTA ja Viljandi Kultuuriakadeemia audoktor. Roman Toi heliloomingu suurema osa moodustab koorimuusika, veel on ta kirjutanud sümfoonilisi ja vokaalsümfoonilisi teoseid ning orelimuusikat. 2011. aastal pälvis ta Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku elutööpreemia, 2015. aastal Eesti Kultuurkapitali elutööpreemia.

29 views
bottom of page