top of page

Plaadifirma ECM juubel


Plaadifirma ECM Records tähistas 24. novembril 50. aastapäeva. ECM ehk Edition of Contemporary Music on plaadifirma, mis asutati 1969. aastal Münchenis. Ettevõtmise eestvedaja on eestlastelegi hästi tuntud muusik ja muusikaprodutsent Manfred Eicher, kes loobus 1960. aastate lõpul muusikukarjäärist ning asus plaadifirmat rajades teoks tegema oma unistust muusika salvestamisest. Firma motoks oli pikka aega “kauneim heli vaikuse kõrval” ning juba aastakümneid räägitakse ECMi erilistest kõlaotsingutest, kõrgetest kunstilistest ja eetilistest väärtustest ning lugupidamisest ja usaldusest muusikute ja plaadifirma vahel. Eicher unistas salvestada muusikat sellisena, nagu tema seda ette kujutab. ECMiga on seotud ka eesti muusika kõige suurem rahvusvaheline edulugu ehk Arvo Pärdi heliplaat “Tabula rasa”, mis ilmus 1984. aastal ning oma imetabase kõlailmaga otsekui muutis maailma ja laiendas inimeste muusikataju piire. Eesti side ECMiga on eriline, sest Pärdi muusikaga on seal ilmunud lausa 22 albumit. Plaadifirma on olnud ka meie teiste muusikute ja kollektiivide partner, sh Tõnu Kaljuste (dirigeerinud 17 plaadil), Tõnu Kõrvits, Erkki-Sven Tüür, Veljo Tormis, Paavo Järvi, Olari Elts, Helena Tulve, Kristjan Randalu, Vox Clamantis jt. Kõik need albumid on pälvinud ülemaailmset tähelepanu ja tunnustust. ECMi märgi alt on väga tuntuks saanud ka näiteks pianist Keith Jarrett, saksofonist Jan Garbarek, kitarrist Pat Metheny. Tähelepanuväärne on ka pianist Andras Schiffi koostöö Eicheriga – salvestatud on kõik Beethoveni sonaadid, samuti Bachi ja Schumanni loomingut. Sel hooajal korraldatakse ECMi juubeli puhul maailmas mitmeid kontserte, nt Brüsselis, Varssavis ja Hamburgis.

34 views
bottom of page