top of page

Jüri Reinvere teoste esiettekanded Saksamaal

Helilooja Jüri Reinverel oli hiljuti Saksamaal kaks olulist esiettekannet. Kuulsa tšellisti, Tšaikovski konkursi võitja David Geringase tellimusel loodud tšellosonaat tuli 22. septembril esiettekandele Saksamaal Usedomi muusikafestivalil, mis on pikkade traditsioonidega muusikasündmus Saksamaal. Teose esitasid Geringas ise ja briti pianist Ian Fountain. David Geringas ütles Jüri Reinvere tšellosonaadi kohta: “Olin alati soovinud oma repertuaari lisada eesti tšellosonaati. Tellisin teose Jüri Reinverelt, sest ta on helilooja, keda ma kõrgelt hindan.” Reinvere 23-minutine tšellosonaat läheneb olemuselt Beethoveni ja Šostakovitši suurtele tšellosonaatidele.

1. oktoobril tuli Kronbergi akadeemias esiettekandele Reinvere tšellokontsert “Inter Lacrimas et Luctum”. Selle esitas noor tšellotäht, värskelt Gramophone’i muusikapreemiaga pärjatud Jean-Guihen Queyras koos Ensemble Moderniga Fuad Ibrahimovi juhtusel. Teos oli Kronbergi akadeemia tellimus festivalile “Searching for Ludwig”, mis oli pühendatud Beethoveni loomingule. Solist Jean-Guihen Queyras ütles kontserdi kohta: “See teos jutustab üht tugevat lugu ja sel on tuntav seos Beethoveniga. Siin on tunda muusikaliste mõtete tugevat dramaatilist joont.”

Kronbergi akadeemia on elitaarne keelpillikool, mille asutajate hulgas olid Pau Casals ja Mstislav Rostropovitš. Akadeemia püsiõppejõudude hulgas on Gidon Kremer, Tabea Zimmermann, Steven Isserlis ja András Schiff.

Ian Fountain, Jüri Reinvere ja David Geringas. FOTO www.facebook.com/reinvere/

Ian Fountain, Jüri Reinvere ja David Geringas. FOTO www.facebook.com/reinvere/

bottom of page