top of page

Pietari Inkinen Bayreuthi 2020. aasta “Nibelungi sõrmuse” dirigent


FOTO https://opera.org.au

Bayreuthi festival valis 2020. aastaks Wagneri tetraloogia “Nibelungi sõrmus” dirigendiks 39-aastase soomlase Pietari Inkineni. Teose lavastab Valentin Schwarz. Inkineni jaoks on see suur au ja ta usub, et sellest kujuneb tema senise muusikukarjääri tipphetk.

Pietari Inkinen (s 1980) on Soome viiulikunstnik ja dirigent, naabermaa üks säravamaid tähti. Ta on õppinud viiulit Kölnis väljapaistva viiuldaja ja pedagoogi Zahhar Broni klassis. Ta on esimene Soome dirigent, kes Bayreuthi festivalil Wagneri kuulsat tetraloogiat juhatab. Varem on ta juhatanud seda tervikuna Austraalias aastatel 2013 ja 2016, saades palju tunnustust. Inkinen oli aastatel 2008–2016 Uus-Meremaa sümfooniaorkestri muusikadirektor ja on alates 2015. aastast Praha sümfooniaorkestri, 2016 Jaapani filharmooniaorkestri ja 2017 Saarbrückeni Raadio orkestri peadirigent. Wagneri loomingut on ta juhatanud oma dirigenditeel palju ning selle heliloojaga on tal enese sõnul eriline side. Aastast 2004 on ta dirigendina IMG Artists mänedžmendi artist ning aastas annab ta ligemale sada kontserti. Inkinen on juhatanud ka Tallinna Kammerorkestrit.

7 views
bottom of page