top of page

Lahkus ajalooteadliku esituse üks pioneere Anner Bylsma


FOTO https://www.thestrad.com

Hollandi tšellist Anner Bylsma (1934–2019) oli silmapaistev ajalooteadliku esituse pioneere. Ta õppis oma kodulinna Haagi kuninglikus konservatooriumis. 1959. aastal pälvis ta I koha Pablo Casalsi konkursil Mehhikos ning tema orkestrikarjäär algas Hollandi rahvusorkestris, jätkudes 1962. aastal Concertgebouw orkestris. Bylsma jaoks oluline repertuaar oli Bachi kuus süiti soolotšellole, mida ta salvestas kahel korral, esmalt RCA-le ja siis Sony Classicali plaadimärgile Vivarte. 1998. aastal kirjutas ta süitidest uurimuse pealkirjaga “Bach, vehklemise meister”. Anner Bylsma oli eeskujuks väga paljudele tšellistidele sõltumata sellest, kas tegemist oli kaasaegse stiili või ajalooteadliku stiili esindajatega. Küsimusele, mis on autentne, on Bylsma 1995. aastal vastanud: “Autentsus on see, kui kuuled kedagi mängimas mõnda endale äärmiselt tuttavat teost nii, et see tundub ilusam kui kunagi varem. Muusikat esitades tuleb meeles pidada, et see on elus kunst. Muusika viib sind eemale oma muredest.”

10 views
bottom of page