top of page

Jüri Reinvere pälvis Lepo Sumera auhinna

21. juulil anti Pärnu kontserdimajas Pärnu muusikafestivali lõppkontserdil helilooja Jüri Reinverele üle Eesti autorite ühingu ja Eesti heliloojate liidu algatatud Lepo Sumera nimeline heliloomingu preemia. See auhind väärtustab autoristiili selget arengukaart, muusikalise mõtlemise mastaapsust ja kunstilist sügavust helilooja loomingus.

Žüriisse kuulusid helilooja Erkki-Sven Tüür, muusikateadlane Kerri Kotta ning elektronmuusik Tammo Sumera. Preemia kandidaate esitasid žürii liikmed, laureaat selgus omavahelises arutelus. Preemiat antakse 2016. aastast, varasemad laureaadid on Tõnu Kõrvits, Helena Tulve ja Toivo Tulev. Auhinnaga kaasneb rahaline preemia 4500 eurot, mille on välja pannud Eesti autorite ühing ning Eesti heliloojate liit.

Jüri Reinvere on rahvusvahelise haardega helilooja, poeet ja esseist, kes on alates 1990. aastast elanud väljaspool Eestit. Lepo Sumera oli tema esimesi heliloomingu õpetajaid. Reinvere on oma töödes tulemuslikult sünteesinud erinevaid kunstivorme. Tema muusikat iseloomustab žanriline rikkus ja monumentaalsus, millega kaasneb sageli efektne teatraalsus ning peen instrumendikäsitlus. Sarnaselt Sumeraga huvitub ka Reinvere piirialadest, milles muusikat moodustavate elementide tähendus pole üheselt defineeritud ning mis võimaldab heliloojal luua üllatusliku dramaturgiaga teoseid. Reinvere looming käsitleb eksistentsiaalseid teemasid ajaloo ja kultuuri, looduse ja inimtunnetuse poeetika kaudu. Erinevate keelte, mõttesüsteemide ja kultuuride vahel liikumine on mõjutanud Reinvere loodavat paljudel tasandeil ja kihtides ning andnud tulemuseks unikaalse haardega loometeekonna.

Jüri Reinvere. FOTO HARRI ROSPU

23 views
bottom of page