top of page

Pulitzeri muusikapreemiad


Helilooja Ellen Reid ning lauljanna Aretha Franklin on tänavused Pulitzeri muusikapreemia laureaadid. Noorele heliloojale Ellen Reidile tõi võidu debüütooper “prism”, mille teema on seksuaalse väärkohtlemise järgne psühhotrauma. Aretha Franklin pälvis preemia postuumselt oma panuse eest Ameerika muusikakultuuris.

Franklin suri läinud aasta sügsel 76-aastaselt pankreasevähi tagajärjel. Oma särava karjääri jooksul pälvis ta 18 Grammy auhinda ning müüs üle 75 miljoni albumi. Ajakiri Rolling Stone on valinud ta kõigi aegade saja parima artisti ja saja parima laulja hulka. Ta on olnud eeskujuks mustanahalistele ameeriklastele, kellel ta on sümboliseerinud elu edukat seljatamist, samuti naistele, kellele pakkusid tuge Franklini naisi väärtustavad laulud.

Peamiselt Los Angeleses ja New Yorgis tegutsev 36-aastane helikunstnik Ellen Reid on üks väheseid heliloojaid, kelle teoseid on tellinud ja esitanud Los Angelese kõige olulisemad muusikakollektiivid. Samuti loob Reid muusikat filmidele, televisioonile ja kunstiinstallatsioonidele. Reidile Pulitzeri võidu toonud debüütooper “prism” keskendub psühholoogilisele traumale, mille on põhjustanud seksuaalne väärkohtlemine. Helilooja avaldas preemiat saades lootust, et ooperi temaatika heidab valgust, kuidas sellisest traumast on võimalik välja tulla.

Möödunud aastal võitis Pulitzeri preemia üllatuslikult räppar ja songwriter Kendrick Lamar ning see oli esimene kord, kui Pulitzeri muusikapreemia pälvis popartist. Ameerika väljapaistva ajakirjaniku Joseph Pulitzeri järgi nimetatud auhinda antakse välja alates 1917. aastast, esimene Pulitzeri muusikapreemia anti 1943. aastal. Ainsa eestlasena on Pulitzeri preemia võitnud 1962. aastal karikaturist ja graafik Edmund Valtman, kes oli 1959. aastast Ameerika kodanik ning kelle poliitilisi karikatuure avaldasid paljud ajakirjandusväljaanded kogu maailmas.

17 views
bottom of page