top of page

Jaapani uus keiser Naruhito on andekas muusik


1. mail algas Jaapanis uus keiserlik ajastu nimega Reiwa, mis tähendab korda ja harmooniat. Jaapani valitsus kinnitas juba 2017. aasta detsembris, et toonane keiser, 85-aastane Akihito loobub 2019. aastal kõrge ea tõttu troonist ja annab valitsemise üle oma pojale, kroonprints Naruhitole. Märkimist väärib aga Jaapani keisriperekonna muusikaarmastus. Kui keiser Akihito oli kirglik tšellohuviline, siis uue keisri ema Michiko on silmapaistev pianist, kes osaleb sageli ka erinevatel kammermuusikafestivalidel. Uus keiser, 59-aastane Naruhito on end aga pühendanud vioolamängule. 2013. aastal mängis toonane kroonprints vioolal, mille oli valmistanud pillimeister Muneyuki Nakazawa 2011. aasta tsunamist purustatud Tohoku piirkonnast leitud rusudest. Kontsert toimus kroonprintsi endises ülikoolis Gakushuinis, kroonprints oli orkestri liige ning esitusele tuli Schuberti “Lõpetamata sümfoonia”.

Naruhito kasvas üles Tokyos, õppis Gakushui ülikoolis kirjandust ja ajalugu ning seejärel Oxfordis kaks aastat politoloogiat. Koos oma abikaasaga on nad rääkinud avalikult depressioonist ja lapsesaamise probleemidest, andes mitu intervjuud, milles avalikustati nende perekonna- ja õukonnaelu. Vioolamängu kohta ütleb keiser Naruhito: “Hakkan üha enam aru saama vioola tähtsusest. Erinevates ansamblikoosseisudes või orkestris on teiste pillide harmoonia ilma vioolata vaesem. Mul on hea meel, et õppisin vioolamängu – see võimaldab mul inimestega kohtuda ja nendega koos musitseerida.”

14 views
bottom of page