top of page

Suri dirigent ja helilooja Michael Gielen

91-aastaselt suri helilooja ja austria-saksa dirigent Michael Gielen, keda tunti nüüdismuusika tulihingelise pioneerina. Gielen sündis kunstilembeses peres – tema isa oli ooperiteatri direktor ning ema näitlejanna. Buenos Aireses õppis ta noorena klaverimängu, töötas seejärel Kölni teatris Erich Kleiberi, Karl Böhmi ja Wilhelm Furtwängleri assistendina ning hiljem Viini riigiooperis repetiitorina, kus tutvus põhjalikult nüüdisloominguga. Aastatel 1960–1965 tegutses ta dirigendina Rootsi kuninglikus ooperis ning hiljem Frankfurdi ooperimajas. Sümfoonilist repertuaari juhatas ta Belgia rahvusorkestri (1969–1973), Cincinnati sümfooniaorkestri (1980–1986) ning Edela-Saksa Ringhäälingu orkestriga (1986–1989). Avalike kontsertide andmise lõpetas Gielen aastal 2014. Gielen oli väga pühendunud nüüdisloomingule ning kandis ette mitmeid Ligeti, Stockhauseni, Zimmermanni, Henze, Jolasi jt heliloojate teoseid. Heliloojana järgis Gielen Uus-Viini koolkonna järgseid suundi ning seadis muusikasse paljude nüüdisluuletajate tekste.

FOTO csosoundsandstories.org

1 view
bottom of page