top of page

Mariss Jansons pälvis Hebert von Karajani preemia


14. aprillil anti Salzburgi “Lihavõttefestivalil” Mariss Jansonsile üle Herbert von Karajani nimeline preemia. Pidulik sündmus toimus kontserdil, kus Jansons juhatas Dresdeni riigikapelli, solist oli Regula Mühlemann. Jansons on üks väheseid dirigente, kes õppis Karajani käe all ja kellele Karajan oli mõjukas mentor. Rahvusvaheliselt tuntud ja armastatud läti dirigent Mariss Jansons on sündinud 1943. aastal Riias dirigent Arvīds Jansonsi peres. Õpingud viisid ta Leningradi konservatooriumisse ning juba 1971. aastast oli ta Jevgeni Mravinski assistent Leningradi filharmoonikute juures. Konservatooriumi lõpetamise järel täiendas ta end Viinis Hans Swarowsky ja Salzburgis Herbert von Karajani juures. Aastatel 1979–2000 oli Jansons Oslo filharmoonikute peadirigent, viies orkestri oma ametiajal rahvusvahelisse tippu. 1997–2004 töötas Jansons Pittsburghi sümfooniaorkestri ning 2004–2015 Amsterdami Concertgebouw’ sümfooniaorkestri peadirigendina. Külalisdirigendina on ta teinud tihedat koostööd nii Berliini kui ka Viini filharmoonikutega.

15 views
bottom of page