top of page

Suri André Previn


Mia Farrow ja Andre Previn. FOTO www.irishexaminer.com

Mia Farrow ja Andre Previn. FOTO www.irishexaminer.com

28. veebruaril suri 89-aastaselt helilooja ja dirigent André Previn. Elu jooksul pälvis ta neli Oscarit ja kümme Grammy auhinda ning ka Grammy elutöö preemia.

Previn sündis 1929. aastal Berliinis, kust perekond lahkus natsi-Saksamaa eest Ameerika Ühendriikidesse. Noorpõlve veetis Previn Los Angeleses, kus kirjutas filmimuusikat ja tegutses džässpianistina. Tema partnerid olid teiste hulgas Shelly Manne, Leroy Vinnegar ja Benny Carter, aga ka Dinah Shore ja Julie Andrews. Previni peamised mõjutajad džässpianistina olid Art Tatum, Oscar Peterson ja Horace Silver. Previn on plaadistanud ka Mozarti, Poulenci, Gershwini jt heliloojate klaverimuusikat.

1967. aastal sai ta Sir John Barbirolli järglaseks Houstoni sümfooniaorkestri juures ning 1968. aastal Londoni sümfooniaorkestri peadirigendiks. Londonis töötas Previn 11 aastat ning tegi palju klassikalise orkestrimuusika propageerimiseks, muu hulgas oli tal BBC-s oma saade “André Previn’s Music Night”. Lähedane side Londoni sümfooniaorkestriga säilis elu lõpuni, 1992 nimetati ta orkestri laureaatdirigendiks ning 2016 emeriitdirigendiks.

1976–1984 oli Previn Pittsburghi orkestri juht ning 1985–1988 kuningliku filharmooniorkestri peadirigent. Aastatel 1985–1989 oli ta ka Los Angelese filharmoonikute muusikaline juht. Previn on töötanud veel Oslo filharmoonikute ja Tokio NHK sümfooniaorkestri juures.

Previn on kirjutanud filmimuusikat, klaveri-, viiuli-, tšello- ja kitarrikontserte, vokaal-, kammer- ja orkestrimuusikat ning kaks ooperit. Ta on orkestreerinud muusikat mitmele filmile, nagu näiteks “Minu veetlev leedi”, “Porgy ja Bess”. Ta on teinud koostööd Tom Stoppardiga näidendi “Every Good Boy Deserves Favour” muusika osas (esietendus Londonis 1977). Previni esimene ooper “Tramm nimega iha” toodi San Franciscos lavale 1998. aastal, teine ooper “Põgus kohtumine” esietendus Houston Grand Opera’s 2009. aastal.

Previn oli viis korda abielus, tema abikaasade hulgas oli kuulus viiuldaja Anne-Sophie Mutter ning näitlejanna Mia Farrow.

15 views
bottom of page