top of page

Estonia teater Moskva suures teatris


Hetk galakontserdilt suures teatris. FOTO TANEL MEOS

Rahvusooper Estonia hooaja suursündmus oli esinemine Moskva suure teatri laval. Moskvas viibiti 9.–12. jaanuarini, sinna sõitis 287 estoonlast ning see oli lõppakord “EV 100” juubelipidustustele. Viimati andis Estonia Moskva suure teatri laval etendusi 1989. aastal, mil tähistati Mussorgski 150. sünniaastapäeva “Boriss Godunovi” kolme erineva redaktsiooni esitusega ning kus lisaks majaperemeestele osalesid Leningradi Kirovi-nimeline (nüüdne Maria teater) ja Estonia teater. Nüüd oli kaasas neli lavastust: juba 11 aastat publikut rõõmustanud Harangozó/Kocsaki kogupereballett “Lumivalgeke ja 7 pöialpoissi”, Tauno Aintsi ballett Toomas Eduri koreograafiaga “Modigliani – neetud kunstnik” ja Puccini “Tosca”. Etendusi dirigeerisid Vello Pähn, Kaspar Mänd ja Lauri Sirp.

Lavastuste valikul tuli arvestada Moskva suure teatri lava suurust. “Tahtsime, et oleks mingi Eesti ballett ja kuna olime Helikoni teatris Tubina “Kratti” juba esitanud, siis mõtlesime, et teist korda Moskvas sama tükki ei tee. Üks oluline nüanss oli see, et kevadel oli Moskvas Modigliani näitus, nii et Modigliani on moskvalastele tuttav ja võibolla oli see ka põhjus, miks eesti balleti piletid osteti kõigepealt ära,” sõnas teatri direktor Aivar Mäe. Suure teatri laval tavaliselt lasteetendusi ei mängita, aga kuna parasjagu oli koolivaheaeg, oli “Lumivalgeke” õige valik ja sellegi vastu publiku huvi suur. “Tosca” esindas ooperiklassikat ning selle ettekanne läks samuti väga edukalt, peaosi laulsid Heli Veskus (Tosca), Luc Robert (Cavaradossi), Rauno Elp (Scarpia), Priit Volmer (Cesare Angelotti). Gastrolli lõpetas ooperigala, kus koos estoonlastega astusid üles ka Moskva suure teatri solistid. Eesti solistidest olid laval Kristel Pärtna, Helen Lokuta, Heli Veskus, Rauno Elp, Priit Volmer, Luc Robert. Galakontserdi lavastaja ja konferansjee oli Mart Mikk.

bottom of page