top of page

Baroki uus hingamine: MustonenFest 30

Barokkmuusika päevade, avatud muusika opeNBaroque ja MustonenFesti nime all tegutsenud suurim ajastumuusika festival saab tänavu 30-aastaseks. Igipõlise üllatajana paneb sündmus taas mängu kõik trumbid: 400 muusikut, seitse koori, ERSO ja neli ansamblit ning maailmakuulsad artistid.

1.-9. veebruarini toimuval MustonenFestil saab näha mitmeid klassikalise muusika maailmastaare, nende seas viiulivirtuoos Vadim Repinit, pianist Yukio Yokoyamat ning pea kõiki barokiajastu keelpille meisterlikult valdavat François Fernandezit.

Klassikalised suurvormid ja etno

Estonia kontserdisaalis, Pärnu, Vanemuise ja Jõhvi kontserdimajas, Tallinna raekojas, Väravatornis, Tallinna Jaani ja Niguliste kirikus toimuvatel kontsertidel esitatakse enamasti klassikalise muusika kuldrepertuaari: Bachi, Chopini, Orffi, Raveli jt muusikat. Lisaks saab kuulda Armeenia rahvamuusika tippkooslust Gurdijeffi ansamblit, Bachi ja Mozarti teoseid ajastu pillidel ning Iisraeli mainekat barokkorkestrit Barrocadet.

Esiettekanded

Huvitavad avastused saavad kinldasti olema on kaks esiettekannet. Festivali avakontserdil tõmmatakse eesriie tänapäeva ühe kuulsaima religioosse ja spirituaalse helilooja Sofia Gubaidulina teoselt “Dialogue: I and You”, mis on pühendatud Vene suurnimele Vadim Repinile ja Andres Mustonenile. Teine esiettekanne on Eitan Steinbergi teos “Sod Hakavana”, mille kannavad ette lausa kuus koori ja löökpillide ansambel.

Festivali väikesed saladused

Mis need on? Kindlasti see, kuidas Vadim Repin esitab Raveli kontsertrapsoodiat “Mustlane”, mis teatavasti on niisama keeruline kui show mõttes nauditav. Meistriklass omaette on ka jaapanlase Yokio Yokoyama Chopini esitus Tallinnas ja Pärnus. Just Yokoyamale kuulub Guinnessi rekord Chopini kogu loomingu maratonesituses.

Vadim Repin

bottom of page