top of page

Aasta muusik 2018 on Risto Joost


Eesti Rahvusringhäälingu muusikatoimetajad valisid aasta muusikuks dirigent Risto Joosti.

Risto Joost on oma põlvkonna muusikute hulgas üks tähtsamaid kõneisikuid ja visionääre, kes paistab silma eesti heliloojate loomingu tellija ja tõlgendajana.

Risto Joost (s 1980) on õppinud dirigeerimist ning laulmist Eesti muusikaakadeemias, täiendanud end Viini muusika- ja kaunite kunstide ülikoolis ning lõpetanud magistrantuuri Stockholmi kuninglikus muusikakõrgkoolis prof Jorma Panula klassis. 2009. aasta sügisest dirigeerib Risto Joost Rahvusooper Estonias, alates hooajast 2012/2013 oli Joost Tallinna Kammerorkestri peadirigent ja 2016. aastast Tallinna filharmoonia kunstiline juht ning 2015. aasta sügisest Leipzigi MDR raadiokoori dirigent ja kunstiline juht. 2011. aastal pälvis Risto Joost Eesti vabariigi noore kultuuritegelase preemia ning 2016. aastal Eesti muusikanõukogu helikunsti sihtkapitali aastapreemia.

Aasta muusiku tiitel anti Risto Joostile üle Tallinna Kammerorkestri pidulikul kontserdil 22. jaanuaril ERR-i uudistemaja esimeses stuudios. Kontserti vahendasid Klassikaraadio, Vikerraadio ja Raadio 4 ning otsepildis ERR-i kultuuriportaal.

Eesti Rahvusringhääling on aasta muusiku tiitlit andnud välja juba 1982. aastast, selle saab muusik, kelle loomingulised saavutused on edendanud Eesti muusikakultuuri ja kes on teinud koostööd ERR-iga. Tiitli on pälvinud mh Paavo Järvi (2012), Tiia-Ester Loitme (2008), Rein Rannap (2002), Tõnu Kaljuste (1998), Erkki-Sven Tüür (1996), Valter Ojakäär (1993), Kalle Randalu (1982) jt. Mullu pälvis aasta muusiku tiitli dirigent Jaan-Eik Tulve.

16 views
bottom of page