top of page

Unsuk Chin võitis kaaluka preemia ja New Yorgi filharmoonikute tellimuse


Lõuna-Korea helilooja Unsuk Chin on viimastel aastatel olnud New Yorgi filharmoonikute üks lemmikheliloojaid. Orkester tõi Ameerika esiettekandes lavale Chini teose “Gougalōn: stseenid tänavateatrist”. Samuti on kavas olnud tema klarnetikontsert ja “Mehaaniline fantaasia”. Oktoobri alguses teatasid New Yorgi filharmoonikud, et omistavad Unsuk Chinile Marie-Josée Kravise nimelise auhinna, millega kaasneb 200 000 dollariline auhinnaraha koos uudisteose tellimusega. Varem on sama auhinna võitnud Henri Dutilleux ja Per Nørgård. Viimati anti preemia 2016. aastal hollandlasele Louis Andriessenile, kellelt tellimusena saadud teos “Agamemnon” kõlas orkestri esituses maailma esiettekandena käesoleva aasta sügisel.

Berliinis resideeriv Unsuk Chin sündis 1961. aastal. 1984. aastal valiti tema teos “Gestalten” ISCM-i festivalile “World Music Days” ja rahvusvahelisele heliloojate rostrumile. 1985. aastast alates tegutseb ta Euroopas, sest pälvis DAAD-i stipendiumi ja õppis Hamburgis Györgi Ligeti juures. 2004. aastal sai ta oma viiulikontserdi eest prestiižse Grawemeyeri preemia. Unsuk Chini teoseid on ette kandnud kõik Euroopa olulised nüüdismuusikaansamblid. Ta on pälvinud Schönbergi auhinna ja Heidelbergi kunstnikuauhinna, tema teoseid plaadistab Deutsche Grammophon ja kirjastab Boosey & Hawkes. Chini loomingus on instrumentaalkontserte, seeria klaverietüüde, ooper “Alice imedemaal” ja mitmeid vokaalteoseid.

8 views
bottom of page