top of page

Tallinna Filharmoonia meeskonnaga liitub Dmitri Bertman


Tallinna Filharmoonia meeskonnaga liitub kolmekordne kuldse maski laureaat, Moskva Helikon Opera kunstiline juht ja lavastaja Dmitri Bertman, kes võtab 2020. aastal Risto Joostilt üle “Birgitta festivali” kunstilise juhi koha.

Tallinna Filharmoonia direktori Margit Tohver-Aintsi sõnul on “Birgitta festival” leidnud Eesti kultuurimaastikul kindla koha ja pälvinud muusikasõprade tähelepanu. “Soovime, et festivali areng jätkuks ning publik leiaks programmist ka edaspidi uut ja üllatavat. Rahvusvaheliselt tunnustatud tipptegija kaasamine meeskonda avardab võimalusi pakkuda festivali külastajatele kaasaegset omanäolist muusikateatrit.”

2019. aastal tähistatakse “Birgitta festivali” 15. tegevusaastat ja see on pühendatud dirigent Eri Klasi 80. sünniaastapäevale. Eri Klasi lesk Ariel Klas leidis, et selline valik oleks olnud ka Eri Klasile südamelähedane: “Dmitri Bertmaniga sai kümneid aastaid koostööd tehtud. Eri käis palju Moskvas ning oli sealses ooperiteatris külalisdirigent. See oli väga tihe koostöö ning sõprus, nii et ma usun, et see on väga hea samm.”

Bertman on lavastanud nii Euroopas kui ka Põhja-Ameerikas, nt Stockholmi kuninglikus ooperis, Rooma ooperis, Peterburi Maria teatris, Viini rahvaooperis, Läti rahvusooperis, Kanada ooperis, Norra ooperi- ja balletiteatris. Tal on ka tihe side Eestiga. Helikon Opera on andnud külalisetendusi nii “Birgitta festivalil”, Estonia teatris kui ka Saaremaa ooperipäevadel. 2014. aastal lavastas Bertman “Birgitta festivalil” Eri Klasi 75 aasta juubelile pühendatud ooperigala. Rahvusooperis Estonia on tema käe all publikuni jõudnud Dvořáki “Näkineid”, Prokofjevi “Armastus kolme apelsini vastu” ja Erkki-Sven Tüüri “Wallenberg” (viimase eest anti Bertmanile Maarjamaa Risti IV klassi teenetemärk ja Eesti teatri aastaauhind). Vanemuises on ta lavale toonud Offenbachi “Hoffmanni lood” ning Tšaikovski “Jevgeni Onegini” (viimase eest autasustati Vanemuise lavastusmeeskonda 2014. aastal Eesti teatriliidu muusikalavastuse aastapreemiaga).

bottom of page