top of page

Suri Aretha Franklin


Suri Aretha Franklin

Detroidis suri 76-aastaselt soulikuningannaks nimetatud lauljanna Aretha Franklin. Tema perekond kinnitas, et tegemist oli neuroendokriinset tüüpi pankrease vähiga, millega lauljanna võitles kaheksa aastat. Franklin pidi algsete plaanide kohaselt tähistama oma 76. sünnipäeva märtsis kontsertidega Newarkis, New Jersey’s ja New Orleansis. Möödunud aastal teatas Franklin plaanist minna pensionile, öeldes, et esineb veel mõnel üksikul kontserdil. Lauljannat nähti viimati laval möödunud aasta novembris Elton Johni korraldatud AIDS-i vastu võitlemise organisatsiooni üritusel. Ta esitas seal lood “I Say a Little Prayer” ja “Freeway”.

Oma särava karjääri jooksul on Franklin pälvinud 18 Grammy auhinda ning müünud üle 75 miljoni albumi. Ajakiri Rolling Stone on nimetanud teda kõigi aegade saja parima artisti ja saja parima laulja hulka. 1987. aastal sai Franklinist esimene rock’n’rolli Kuulsuste Kotta vastu võetud naine. Franklini tervis sattus meedia huviorbiiti juba 2010. aastal, kui ta tühistas operatsiooni tõttu kontserdid. Franklin eitas tollal, et tegemist on pankreasevähiga. 2013. aastal pidi Franklin taas mitmed kontserdid tühistama, kuid suutis siiski alustada kontserdituuri 2014. aastal.

Korduvalt TOP 100 ja “parimate lauljate” edetabelitesse jõudnud Franklini võimas ja hingestatud hääl läks südamesse paljudele. Nii mustanahalistele ameeriklastele, kelle jaoks ta sümboliseeris raske elu edukat seljatamist, kui naistele, kellele pakkusid tuge Franklini naisi väärtustavad laulud nagu “Respect”, “Think” ja Eurythmicsiga koos lindistatud “Sisters Are Doin’ It For Themselves”. Franklini suuremate hittide hulka kuuluvad “Respect”, “I Say A Little Prayer” ja “Natural Woman”.

bottom of page