top of page

Teo Maiste (29. II 1932 – 14. VIII 2018)

14. augustil suri 86-aastasena väljapaistev ooperisolist, bass Teo Maiste.

Võrus sündinud armastatud laulja ja lauluõpetaja Teo Maiste elas perekonnaga läbi ka küüditamise Siberisse, kus leidis oma kutsumuse lauljana. Ta alustas muusikaõpinguid Tomski muusikakoolis ning seejärel 1957–1958 Novosibirski kontservatooriumis. Pärast Eestisse naasmist astus ta 1958. aastal Tallinna riiklikku konservatooriumi, mille lõpetas 1962. aastal Jenny Siimoni lauluklassis. 1960–1965 oli Teo Maiste Vanemuise teatri ning 1965–2011 Estonia teatri solist. Maiste esines ka kammer- ja oratooriumilauljana. Alates 1970. aastast töötas ta Tallinna konservatooriumi (praegune EMTA) õppejõuna. Tema õpilaste seas on olnud Hans Miilberg, Thomas Mürk, Jaan Willem Sibul ja Taimo Toomast.

Maiste loomingu nimistus on veerandsada vokaalsümfoonilise suurvormi soolopartiid ning üle saja lavarolli, sealhulgas Mölder (Dargomõžski “Näkineid”), Boriss (Mussorgski “Boriss Godunov”), Ramfis, Attila, Philipp II ja Suurinkvisiitor (Verdi “Aida”, “Attila”, “Don Carlo”), Igor ja Galitski (Borodini “Vürst Igor”), Parun Ochs (R. Straussi “Roosikavaler”), Porgy (Gershwini “Porgy ja Bess”), Leporello (Mozarti “Don Giovanni”), Cyrano (Tambergi “Cyrano de Bergerac”), Peaminister ja Kagler (Straussi “Viini veri”), Lempelius, Friesner (Tubina “Reigi õpetaja”, “Barbara von Tisenhusen”). Maiste on mänginud ka mitmes muusikafilmis, nagu “Ooperiball” (1974), “Roosid lõunast” (1977) ja “Puritaanlased” (1984). Oma rollide eest on ta pälvinud aastakümnete jooksul palju tunnustusi, muu hulgas Valgetähe IV klassi teenetemärgi (2002).

Teo Maiste.FOTO RAHVUSOOPER

27 views
bottom of page