top of page

Silvia Urb (18. II 1924 – 11. VIII 2018)

11. augustil suri 94-aastaselt endine Estonia teatri operetiprimadonna Silvia Urb. Võrust pärit lauljanna oli laulmist õppinud Tartu muusikakoolis ja seejärel Tallinna konservatooriumis. Estonia solistina aastatel 1954–1972 lõi ta rea säravaid operetirolle: Eliza Doolittle (Loewe’ “Minu veetlev leedi”), Hanna Glawari ja Valencienne (Lehári “Lõbus lesk”), Katharina (Porteri “Suudle mind, Kate”), Odette (Kálmáni “Bajadeer”), Stella (Normeti “Stella polaris”), Margit (Arro ja Normeti “Tuled kodusadamas”) jpt. Olulised olid ka tema rollid ooperites: nimiosa Bizet’ “Carmenis”, Niklaus Offenbachi “Hoffmanni lugudes”, Bess Gershwini “Porgys ja Bessis”. Võrdse eduga esines ta kammer- ja estraadilauljana filmis “Kui saabub õhtu”. Tema laulu on salvestatud ER-is ja leiab kogumikplaatidelt, sh “Eesti Raadio estraadiorkester”, “Eino Tamberg. Raudne kodu”, “Valter Ojakäär. Intermezzo”, “Eesti lauljaid operettides”, “Rahvusooper Estonia 100” IX. Tema lavapartnerid olid oma aja parimad solistid Georg Ots, Georg Taleš, Kalju Karask, Linda Rummo, Harri Vasar, Endel Pärn, Hugo Malmsten, Liidia Panova, Haili Sammelselg, Teo Maiste, Helgi Sallo, Voldemar Kuslap jpt. Laulja ise pidas oma olulisemateks töödeks rolle operettides “Bajadeer” ja “Lõbus Lesk”. Viimast mängiti Estonias ühtekokku üheksa hooaega järjest, 1955–1964. Urb sai tuntuks ka Moskva ja Leningradi publikule; nt 1962. aastal läksid Leningradis suure menuga “Bajadeeri” etendused, partneriks Georg Ots.

Silvia Urb – Valencienne Lehári operetis “Lõbus lesk” 1955. aastal. FOTOKOGU AIRE

53 views
bottom of page