top of page

Rahvusooper Estonia uus hooaeg


14. augustil avas rahvusooper uue hooaja menumuusikali “Viiuldaja katusel” etendusega, mida publikul oli võimalik nautida uuenenud saalist – lõpule jõudsid teise rõdu ümberehitustööd, tänu millele sai teatrisaal tagasi maja avamise aegse kuju. Hooaja esimese uuslavastusena toob maailmanimega tenor, dirigent, lavastaja ja helilooja José Cura 21. septembril välja Puccini ooperi “Tütarlaps kuldsest läänest”. Külalissolistina esineb novembris “Carmeni” nimirollis rahvusvahelist karjääri tegev Eesti metsosopran Kai Rüütel.

Rahvusballett külastab novembris “EV 100” raames Glasgow’ Tramway kaasaegse kunsti festivali, kus tulevad esitusele Eve Mutso, Tiit Helimetsa ja Toomas Eduri balletid. Jaanuaris annab rahvusooper etendusi Moskva suures teatris.

2019. aastal on uuslavastustest oodata Rimski-Korsakovi ooperit “Tsaari mõrsja”, mille toob lavale Peterburi kammerooperi asutaja ja kunstiline juht Juri Aleksandrov. Eesti balleti 100. aastapäeva puhul esitatakse kolme noore eesti koreograafi lühiballette: Eve Mutso “Kaja”, Tiit Helimetsa “Lõng” ja Jevgeni Gribi “Valgus aknas”, kõik eesti heliloojate muusikale. Märtsis toob Toomas Edur lavale Prokofjevi “Romeo ja Julia”.

Operetihuvilistele pakub Estonia jaanuaris võimalust tutvuda Imre Kálmáni elu ja loominguga; kontsertlavastusega “Operetikuningas Imre Kálmán” teeb lavastajadebüüdi Estonia kauaaegne laulja Jaak Jõekallas. Helilooja elust, loomingust ja armastusest jutustava loo peaosades on rahvusooper Estonia opereti legendaarsed suurkujud: Imre Kálmánina esineb Hans Miilberg ja tema abikaasa Verana Helgi Sallo.

113. hooajaga teeb rahvusooper kummarduse ka Leonard Bernsteinile, kes oleks tänavu saanud saja-aastaseks. Novembris esitatakse kontsert-ettekandes tema “Candide” (lavastaja Marko Matvere) ning juunis toob Georg Malvius lavale “West Side Story”. Viimast esitab Estonia esmakordselt kahes keeles – võimalik on vaadata nii eesti- kui ka ingliskeelset esitust.

47 views
bottom of page