“Europa Cantat” Eestis

5. augustil lõppes koorimuusika suursündmus “Europa Cantat”, mis tõi Tallinnasse üle 5000 koorilaulja ja muusikahuvilise 51 riigist vanuses 5–85 eluaastat. Festivali korraldamisega oli seotud pea tuhat inimest – dirigendid, koorilauljad, muusikud, kutsutud koorid ja vabatahtlikud. Festivali raames toimus 20 ateljeekontserti, 14 kontserti väljaspool Tallinna, 37 vabaõhukontserti, 38 osavõtjate kontserti, 26 erikontserti kutsutud kooridega, 38 “KooriÖÖ” kontserti ja 19 promenaadikontserti. Osalejatele trükiti 25 000, vabamüüki läks aga lisaks 2500 piletit. Osales 25 ettevõtet ja organisatsiooni, sh muusikakirjastajad, muusikaürituste korraldajad ning muusikavaldkonna organisatsioonid. Kõige rohkem oli külalisi Saksamaalt (500), Iisraelist (444) ja Šveitsist (426). Festivaliga oli seotud 170 vabatahtlikku Hollandist, Belgiast, Saksamaalt, Leedust, Prantsusmaalt, Ungarist, Sloveeniast, Lõuna-Aafrikast, Iirimaalt, Soomest ja paljudest teistest riikidest. Festivali programmis olid õpitoad, eriprogramm koorijuhtidele ja heliloojatele, seminarid, töötoad ja ümarlauad, treeningprogramm noortele kultuurikorraldajatele, showcase’id, kontserdid ja ühislaulmised linnarahvaga ning “Music Expo”, kus muusikakirjastajad, muusikaürituste korraldajad ning muusikavaldkonnas tegevad organisatsioonid esitlesid oma tooteid ning tutvustasid tehtud töid.

Eesti Kooriühingu esimees Raul Talmar annab “Europa Cantat” teatepulga üle Sloveeniale. FOTO VAHUR LÕHMUS

Eesti Kooriühingu esimees Raul Talmar annab “Europa Cantat” teatepulga üle Sloveeniale.FOTO VAHUR LÕHMUS

Festivalil astusid teiste seas üles vokaalansambel The Swingles Suurbritanniast, jazzkoor Vocal Line Taanist, sise-Mongoolia noortekoor ja paljud teised. Esinesid ka meie esinduskollektiivid Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Eesti Rahvusmeeskoor, Vox Clamantis, Estonian Voices jt. Festivali tipphetkedeks olid avakontsert Vabaduse väljakul, kontsert “Palju õnne, Eesti!” Tallinna lauluväljakul, Arvo Pärdi “Te Deumi” ettekanne ligi 300 laulja ning ERS0 esituses Tõnu Kaljuste juhatamisel ja “KooriÖÖ” vanalinna hoovides.

“Me ei osanud nii suurt osavõtjate huvi oodata. Arvestasime pea kaks korda väiksema registreerujate arvuga,” ütles festivali peakorraldaja Kaie Tanner. “Osalevate kooride tase oli kõrge, kontserdid õnnestusid suurepäraselt ning ka meie eksperimendid, nagu näiteks linnarahvaga ühislaulmised raekoja platsil või promenaadikontsert Kultuurikatlas, töötasid väga hästi. Ma ei ole kunagi varem näinud nii pungil täis kontserdisaale – mõnel Mustpeade maja kontserdil ulatus järjekord Saiakangini!”

Rahvusvaheline muusikafestival “Europa Cantat”, mille algatas Euroopa kooriühing Europa Cantat, toimub iga kolme aasta tagant ning on valdkonna üks olulisemaid sündmusi. Esimene festival leidis aset 1961. aastal Saksamaal Passaus. Kolm aastat tagasi kogunesid koorimuusikud aga Ungaris Pécsis. Järgmine “Europa Cantat” toimub 2021. aastal Sloveenias Ljubljanas.

5 views