top of page

Rahvusvaheliste konkursside tulemusi

23.–25. aprillini toimus Pariisis Skrjabini-nimelises vene konservatooriumis XVIII rahvusvaheline pianistide konkurss. TMKK õpilaste saavutused: Maria Kapten (I kl) sai 7–8-aastaste vanuserühmas I koha, Melita Timoščuka (IV klass) 9–10-aastaste rühmas III koha, Kadri Meitus (V klass) 11–12-aastaste rühmas III koha ja Viola Asoskova (IX klass) pälvis 13–15-aastaste hulgas III koha. Nende kõigi erialaõpetaja on Jekaterina Rostovtseva. Žürii oli rahvusvaheline, selle esimees oli professor Igor Lazko. Osales üle 80 noore pianisti Venemaalt, Slovakkiast, Austriast, Saksamaalt, Horvaatiast, Portugalist, Kreekast, Leedust, Hispaaniast, Itaaliast, Prantsusmaalt, Hiinast, Kasahstanist ja Eestist.

* 27.–29. aprillini toimus Ungaris Szentendre väikelinnas I György Orbáni nimeline rahvusvaheline pianistide konkurss. Nimetatud ungari helilooja on kirjutanud palju palu lastele, sellest ka konkursi nimi ja suunitlus. Konkurss toimus neljas vanuserühmas, osavõtjaid oli 191. Kohal oli ka autor. Nõutud oli muusikat barokiajast ja midagi Orbáni loomingust. Ungari pianistidest-pedagoogidest koosnenud žürii olid helde, ära märgiti väga paljud esinejad. TMKK õpilaste saavutused: II koht Marii Heleen Matesen (III kl, õp P. Habak); diplom Rian Peeter Kaarelson (IV kl, õp P. Habak); II koht Mattias Heina (VI kl, õp K. Sumera); II koht Mari Elise Raidvere (VII kl, õp P. Habak).

*

18.–20. aprillini toimus Riias XVIII rahvusvaheline Kārlis Štrālsi nim flöödimängijate konkurss “Young flutist”. TMKK õpilastest saavutasid C-vanuserühmas III koha ja eripreemia Susanne Rull (VIII kl, õp R. Peäske), D-vanuserühmas II koha Laura Pähkel (XI kl, õp M. Peäske).

*

Riias toimus rahvusvaheline puhkpillimängijate konkurss “Riga Double Reed Competition”, kus TMKK VIII kl fagoti eriala õpilane Marcus Mäeväli sai vanemas vanuserühmas (15–20-aastased) III koha (õp P. Sarapuu). Nooremas vanuserühmas saavutas Patric Mauer (Nõmme MK, õp T. Velmet) I koha ja Robert Nael (Kose MK, õp T. Velmet) II koha.

*

Lilian Hindrikson osales 7.–8. mail Dolny Kubinis (Slovakkias) I rahvusvahelisel noorte pianistide konkursil “Piano Talents for Europe 2018” ja saavutas oma vanusegrupis (11–13-a) II koha. Lilian õpib Põlva muusikakoolis ja on Elleri kooli tulevikumuusikute arenguprogrammi õpilane (õp R. Urb, K. Leivategija).

*

Otsa kooli klassikalise laulu eriala II kursuse õpilane Laura-Retti Laos (õp E. Pärg) saavutas Horvaatias Splitis toimunud rahvusvahelisel konkursil “Daleki Akordi 2018” I koha.

*

6.–12. maini toimus Kuldigas X Karl Davõdovi nim rahvusvaheline tšellistide konkurss. Kolmevooruline konkurss toimus kolmes erinevas vanusekategoorias, lisaks peeti veel ühevooruline “Hope Group”, milles vanusepiiri pole. Selles grupis osales ka Aleksander Traksmann (õp M. Laas), kes pälvis ühe esikohtadest.

*

8.–12. maini Tšehhis Ústi nad Orlicis peetud rahvusvahelisel Kociani-nimelisel viiuldajate konkursil pälvis I järgu diplomi Anna Katarina Tralla (õp P. Tralla). Konkurss toimus neljas vanuserühmas, Anna Katarina osales kõige nooremas grupis. Tegu on pikkade traditsioonidega väga tugeva tasemega konkursiga, seekord toimus see juba 60. korda. *

13.–14. maini peeti Riias II rahvusvahelist noorte pianistide konkurssi “Primavera”. Konkursil on kohustuslikuna kavas oma maa helilooja teos ning vabalt valitud kava. Osalenud TMKK õpilastest tõsteti esile 8–10-aastaste rühmas: I järgu diplom Sofia Sanderkoff (III kl, õp K. Ratassepp); I järgu diplom ja eripreemia Kristina Polov (IV kl, õp K. Ratassepp), laureaaditiitel ja eripreemia Kärt Mikalai (III kl, õp M. Jürisson). 11–14-aastaste rühmas: I järgu diplomid Maia Mägi ja Pipi Õun (VI kl, õp M. Jürisson); laureaaditiitel ja eripreemia Jana Potštarjova (V kl, õp M. Jürisson). Vanuserühma grand prix’ – Hans Matthias Kari (VII kl, õp K. Ratassepp).

*

2.–3. juunil toimus Šveitsis Fribourgis IX rahvusvaheline pianistide konkurss “Jeune Musique 2018”. TMKK õpilased Melita Timoščuka ja Viola Asoskova saavutasid mõlemad oma vanuserühmas II koha. Melita ja Viola õpetaja on Jekaterina Rostovtseva. Mõlemad pianistid esinesid ka laureaatide kontserdil Fribourgi konservatooriumis. Osalejaid vanuses 9–18 oli Šveitsist, Prantsusmaalt, Jaapanist, Hiinast, Hispaaniast, Saksamaalt, Austriast, Itaaliast, Venemaalt ja Eestist. Tegu on konkursiga, kus ei ole vanusegruppe, iga esineja valib viie kategooria hulgast esinemisrühma vastavalt repertuaari raskusastmele. Viieliikmelisse žüriisse kuulusid pianistid ja pedagoogid Venemaalt, Šveitsist, Itaaliast ja Prantsusmaalt. Esimees oli Genfi konservatooriumi klaveriosakonna juhataja Adrian Kreda.

Viola Asoskova

*

5.–7. juunil toimus Leedus Preinais III rahvusvaheline klaverikonkurss “Musica Pianoforte”. Konkursil esinenud Türi MK õpilane Maria Palling sai oma vanuserühmas II koha ja Annabel Narits diplomi ja IV koha. Nende õpetaja on Anne Toome.

*

28.–30. mail toimus Lätis Babītes XX Eduard Mednise nimeline konkurss “Young musician”. B-vanuserühmas saavutas I koha Tartu Elleri kooli klarnetiõpilane Aksel Vürst ja D-vanuserühmas II koha Kevin Mattias Klasman. Mõlema õpetaja on Tõnu Kalm.

*

4.–6. maini toimus Itaalias Frascatis XIII “Concorso Pianistico Internazionale MOZART”. TMKK õpilane Carita Irjas (VI kl, õp M. Raide) pälvis oma vanusegrupis I preemia ja üldvõitja tiitli. Konkursil oli võistlejaid oli 21 riigisti

92 views
bottom of page