top of page

Lasnamäe muusikakooli resideeriv helilooja Alo Põldmäe


Alo Põldmäe Lasnamäe MK õpilastega.

Alo Põldmäe Lasnamäe MK õpilastega.

Lasnamäe muusikakoolis oli lõppenud õppeaastal resideeriv helilooja Alo Põldmäe. Idee heliloojaga sellist koostööd teha tuli kooli õppejuhil Sirje Mõttusel. “Oli pikk eksam sombusel päeval, kõlas Haydni sonaat ja tuli mõttesse, et millised olid heliloojate ja muusikute suhted sajandeid tagasi, kuidas nad koostööd tegid ja kas selline asi võiks ka tänapäeval toimida.” Põnev idee viidigi ellu, toetajateks kooli direktor Erika Jefimova ja klaveriõpetaja Tiina Vurma. Ideed toetas ka Kultuurkapital. Sirje Mõttus ütles, et Alo Põldmäe nimi tuli meelde kohe esimesena, kui hakati vaagima, kes heliloojatest lastega hästi sobib ja oskab nende vanusele sobivaid lugusid luua. Aasta väldanud protsess osutus erakordselt põnevaks ning lõppes 30. mail helilooja palade autorikontserdiga. Alo Põldmäe: “Selline idee – resideeruv helilooja muusikakooli juures – on esmakordne. Lasnamäe muusikakool on mulle hästi tuttav, see on uuendusmeelne ja tore kool.” Üks ideid selles projektis oli ka saada lugusid neile instrumentidele, millele eesti heliloojad lastepalu pole eriti kirjutanud. Nii koguneski palu metsasarvele, eufooniumile, orelile, aga ka flöödile, akordionile, saksofonile ja klaverile. Nüüdseks on olemas ka tore laste trio viiulile, tšellole ja klaverile. Ootele jäi veel ka plaanis olnud orkestriteos pealkirjaga “Kodukandi igiliikur”, mida saab kuulda kooli jõulukontserdil Metodisti kirikus.

Iga pala kirjutama asudes vestles helilooja pilliõpilastega, uurides, millist lugu nad soovivad, mis neile meeldib ja mis neid huvitab. Klaveritrio puhul jäi kõlama soov saada rõõmus lugu. Metsasarvepala sai nimeks “Lõvide paraad”, kuna see oli selle esitaja Evelyn Tukkevi üks lemmikloomi. Flöödilugu sai inspiratsiooni õpilase Laura Eliise Amori lemmiknähtustest vikerkaarest ja haldjatest, akordionipala teema oli “Uus jalgratas”. Eufooniumipala sai pealkirja “Malemäng” ning saksofonipala “Tuule-swing kõrkjates”. Orelipala “Jõulumelanhoolia” oli kirjutatud juba varem ja esitatud jõulukontserdil. Klaveripala teemaks sai Lasnamäe kooli klaverikonkurss “Lustlik klaver”. Akordionipala inspireeris niivõrd, et akordioniliit tellis Alo Põldmäelt terve seeria uusi akordionipalu.

Palad esitasid Lasnamäe muusikakooli õpilased Sofia Bartosh, Eliise Einama, Evelyn Tukkev, Laura Eliise Amor, Ilja Mati Ledenjov, Mihhail Žurakovski, Jegor Nefjodov, Gloria Spivak ja Anita Koševaja. Kaastegevad olid õpetajad ja kontsertmeistrid Marta-Jaana Staškevitš, Milena Borissevitš ja Julius Maaten.

50 views
bottom of page