top of page

Suri Roman Toi


7. mail suri 101-aastaselt välis-Eesti koorielu eestvedaja ning laulupidude hing, koorijuht, pedagoog ja helilooja Roman Toi.

Roman Toi sündis 18. juunil 1916. aastal Viljandimaal Kõo vallas. 1932–1936 ja 1941–1944 õppis ta Tallinna konservatooriumis koorijuhtimist, orelit, kompositsiooni ja dirigeerimist. 1944. aastal põgenes ta Saksamaale, kus juhatas põgenikelaagrites koore, korraldas kontserte ja väiksemaid laulupidusid. 1949. aastal siirdus Roman Toi Saksamaalt Kanadasse, kus oli välis-Eesti kooriliikumise hing, Toronto konservatooriumi õppejõud ning mitmete välis-Eesti kooride juht. Ta on lõpetanud Chicago ülikooli, täiendanud end Toronto konservatooriumis, Montreux’ muusikainstituudis ja Toronto ülikoolis. Eesti iseseisvumise taastamise eel toimunud 1990. aasta XXI üldlaulupeol oli Roman Toi koos Gustav Ernesaksa ja Richard Ritsinguga laulupeo aujuht, juhatades segakooride esituses Juhan Aaviku “Hoia jumal Eestit” ning poiste- ja meeskooride esituses oma laulu “Aiut-taiut”.

Roman Toiga on tehtud ajakirja Muusika 2015. aasta juuninumbri kaaneintervjuu.

12 views
bottom of page