top of page

Festival “Varssavi kevad” EMTA-s


Kontsert Mustpeade majas, avab Marje Lohuaru. FOTO EMTA

Kontsert Mustpeade majas, avab Marje Lohuaru.FOTO EMTA

20.–23. aprillini võisid tallinlased ja tartlased osa saada kammermuusika festivalist “Varssavi kevad”, mis oli Poola riigi kingitus Eestile. Projekti algatasid Varssavi Chopini-nimeline muusikaülikool ning EMTA instrumentaalkammermuusika keskus, mida juhatab professor Marje Lohuaru.

Festivalil tegid koostööd nii muusikatudengid, heliloojad kui ka akadeemikud. Eestisse saabunud paarikümneliikmeline Poola delegatsioon andis koostöös Eesti kolleegidega neli kontserti. Esitusele tuli ka kaks poola helilooja uudisteost, mis olid kirjutatud just “Varssavi kevadele”. Eesti muusikast kõlasid Elleri, Tubina, Mägi, Räätsa, Tüüri, Sumera, Tõnu Kõrvitsa ja Elo Masingu teosed. Tudengite ühisansamblites tekkis muusikute vahel tugev sümbioos ning sõlmiti uusi sõprussidemeid. Heliloojad pidasid EMTA-s ümarlaua, kus arutleti omaaegse legendaarse festivali “Varssavi sügis” mõjust eesti muusikale ning festivali tänapäevasest funktsioonist; osalesid heliloojad Aleksander Kościów, Andrzej Karałow, Toivo Tulev, Märt-Matis Lill, Ülo Krigul, Liisa Hirsch ja Elis Vesik. EMTA-s avati ka festivali tutvustav näitus. Akordionistidele, saksofonistidele ja heliloojatele korraldati meistrikursused.

“Varssavi kevadest” kujunes märgilise tähtsusega ettevõtmine, mille käigus süvenesid kahe tugevate sõprussidemetega riigi kultuurikontaktid. Publik oli arvukas ning vastuvõtt soe nii Tartus Tubina saalis kui ka Tallinnas Mustpeade maja Valges saalis. Festivali toetas Poola kultuuri- ja rahvuspärandi ministeerium programmi “Poola 100” kaudu.

8 views
bottom of page