top of page

65. heliloojate rostrum


Páll Ragnar Pálsson. Foto grapevine.is

65. rahvusvaheline heliloojate rostrum toimus tänavu Budapestis. Põhikategooria võit läks Eestis õppinud ja Eestiga tihedalt seotud Islandi heliloojale Páll Ragnar Pálssonile teose “Quake” eest tšellole ja orkestrile. LA Timesi kriitik Mark Swed on öelnud selle teose kohta: ““Quake” on, millele viitab ka pealkiri, muusika pinnasest, mis pole püsiv. Siin pole midagi paigalseisvat, kõik on trillerites, tremolotes glissando’des. Kuid ka kõige efektiivsem sisevärin on vaid pisike, võrreldes tundega, mida kogeme, kui algab tõeline maavärin. [---]”

Noortekategoorias tunnistati parimaks hollandlase Jan-Peter de Graaffi orkestriteos “Le café de nuit”. Mõlema Eestit esindanud helilooja Tatjana Kozlova-Johannese ja Liina Sumera teosed valiti rostrumi soovitatud teoste nimekirja ja nende looming kõlab järgmise hooaja jooksul erinevates maailma raadiojaamades. Tatjana Kozlova-Johannese orkestriteos “Lighting the Fire” (“Tule süütamine”) on kirjutatud 2015. aastal Eesti muusika päevade tellimusel ja on inspireeritud Clarissa Pinkola Estési menukast raamatust “Naised, kes jooksevad huntidega”. Liina Sumera elektrooniline töö “Conatus” kõlas esiettekandes tänavusel Eesti muusika päevadel. 16-kõlari süsteemile loodud teos lähtus festivali peateemast “Püha” ning Niguliste kiriku akustikast.

bottom of page