top of page

Suri Miloš Forman

Tim Hulce ja Milos Forman Roomas 1985.

13. aprillil suri 86-aastaselt filmirežissöör Miloš Forman, kelle filmidest on tuntuimad “Lendas üle käopesa” ja “Amadeus”. Forman oli Tšehhi ja USA filmilavastaja ja stsenarist ning Tšehhoslovakkia kino peamisi uuendajaid. Tema filmid on saanud 33 Oscari nominatsiooni ning võitnud 13 Oscarit, enim neist Wolfgang Amadeus Mozarti elu kirjeldav “Amadeus” (1984). Forman õppis stsenaristiks Praha muusika ja draamakunsti akadeemias. Praha kevade ajal 1968. aastal oli ta Pariisis oma esimese USA filmi läbirääkimistel. Tšehhi kinostuudio, kus Forman töötas, vallandas ta süüdistatuna ebaseaduslikus maalt lahkumises. Forman emigreerus samal aastal USA-sse ning sai 1977. aastal USA kodakondsuse. 1976. aastal tuli välja tema film Ken Kesey menuromaani “Lendas üle käopesa” põhjal. Järgnes filmiajaloo üks menukamaid filme “Amadeus”

7 views
bottom of page