top of page

Vilma Mallene ja Vaike Vahi 90

Ütle, kes on su õpilased ja ma ütlen, kes oled sa ise, võiks parafraseerida eesti vanasõna 12. märtsil muusikaakadeemias korraldatud mälestuskontserdi järel. Sarja “Jubilate” kontserdiga meenutati siis kaht teenekat kammermuusika osakonna õppejõudu, Vilma Mallenet ja Vaike Vahit. Neid kahte säravat pianisti-kontsertmeistrit seovad lisaks erialale ka eludaatumid 1928–1998, ehkki esimene lahkus mõni päev enne ja teine mõni kuu pärast 70ndat sünnipäeva. Mõlemad said ka ühe koolkonna hariduse, Mallene Anna Klasi ja Vahi Bruno Luki õpilasena, ning on jätnud Eesti muusikamaastikule tugeva jälje nii interpreedi kui ka pedagoogina.

Vaike Vahi ampluaa oli laiem: “Ta tegi kõike,” meenutas tema endine õpilane, praegune EMTA professor Matti Reimann. Andis meeldejäävaid klaveriõhtuid, soleeris orkestrite ees, oli ansamblipartneriks nii lauljatele kui ka instrumentalistidele ning temalt sai koolitust 91 tudengit, keda mälestuskontserdil esindasid Marje Lohuaru koos Kädy Plaasiga, duo Nata-Ly Sakkos–Toivo Peäske, Ivari Ilja Henry-David Varemaga ning Piia ja Peeter Paemurru.

Vilma Mallene kirg oli inimhääl ja tema lavakarjäär kujuneski 1950–1960ndail aastail koostöös Kaie Konradi, Urve Tautsi,Tiiu Levaldi, Leili Tammeli Teo Maiste, Ivo Kuuse ja mitme teise Eesti juhtiva lauljaga. Ent tema põhitööks jäi õpetamine, sh 44 aastat muusikaakadeemias, tuntumate õpilaste seas lauljad Allan Vurma, Villu Valdmaa, Mati Vaikmaa ning uhke galerii pianiste. Tiiu Levald meenutas tänulikult Mallene käe all õpitud põhjalikkust ning kogetud hoolt ja armastust. Mallene erilise armastuse – Lied’i – viljelemist on õpilastest kõige jõulisemalt edasi kandnud Martti Raide, kes duos Mati Turiga pakkus ka ühe mälestuskontserdi kõrghetkedest. Vilma Mallene õpilastest esinesid veel Piret Habak, Heili Vaus-Tamm ja Tiina Kärblane, partnereiks vastavalt lauljad Ursula Roomere, Kristina Vähi ja Kristjan-Jaanek Mölder.

35 views
bottom of page