top of page

Taani helilooja Hans Abrahamsen võitis Sonningi preemia


Helilooja Hans Abrahamsen võitis taani tähtsaima muusikaauhinna, Leonie Sonningi preemia ja 100 000 eurot, olles preemiasaajate väärikas reas läbi ajaloo viies taanlane ja kuueteistkümnes helilooja. Preemia antakse igal aastal kas heliloojale või interpreedile. 1952. aastal sündinud Abrahamsen alustas oma muusikaõpinguid metsasarvemänguga. Seejärel õppis ta Taani kuninglikus muusikaakadeemias muusikateooriat. Tema mentor on olnud Per Nørgård, 1980. aastatel oli ta nii stiililiselt kui ka isiklikult väga lähedane György Ligetiga. Abrahamsen kuulub nn uuslihtsuse koolkonda, aga tema stiili on mõjutanud ka uusromantiline suund. Abrahamseni üks kuulsamaid teoseid on “let me tell you”, mille eest anti talle 2016. aastal Grawemeyeri auhind. See on Paul Griffithsi tekstil põhinev vokaaltsükkel sopranile ja orkestrile, mille tõid esiettekandele Barbara Hannigan, Berliini filharmoonikud ja dirigent Andris Nelsons. Abrahamseni muusikat mängivad maailma juhtivad orkestrid ning teda on premeeritud paljude autasudega, sh Carl Nielseni preemiaga 1989. aastal.

Leonie Sonningi preemia anti esimest korda välja 1959. aastal ja selle laureaat oli Igor Stravinski. Hiljem on sama auhinna saanud näiteks Leonard Bernstein, Witold Lutosławski, Benjamin Britten, Dmitri Šostakovitš, Olivier Messiaen, Mstislav Rostropovitš, Georg Solti, Sir Andras Schiff, Anne-Sophie Mutter jpt. 2008. aastal pälvis Sonningi preemia Arvo Pärt, viimane võitja oli dirigent Mariss Jansons. Hans Abrahamsenile antakse preemia üle 2019. aasta 26. aprillil Taani kontserdimajas.

9 views
bottom of page