top of page

Suri Islandi helilooja Jóhann Jóhannsson

9. veebruaril suri ootamatult 48-aastaselt Islandi helilooja Jóhann Jóhannsson; surma põhjus ei ole teada. Jóhannsson oli helilooja, kes ühendas elektroonilise muusika elemente traditsioonilise orkestratsiooniga. 2015. aastal pälvis ta Kuldgloobuse filmi “The Theory of Everything” muusika eest. Sama filmi muusika oli nomineeritud ka Oscarile ja Grammyle. Jóhannsson on loonud muusika ka filmidele “Arrival”, “Sicario” ja “Prisoners” ning pälvinud nende eest Kuldgloobuse, BAFTA ja Grammy nominatsioone. Tänavu jõuab kinodesse film pealkirjaga “Mary Magdalene”, kus kõlab samuti Jóhannssoni looming.

Oma karjääri alustas Jóhannsson 1990-ndatel kitarristina Islandi indie-rockbändides nagu Olympia, Unun ja Ham. 1999. aastal rajas ta ühenduse Kitchen Motors, mille eesmärk oli koostöö pungi, džässi, klassika, metal’i ja elektroonilise muusika vahel. Selle najal kujunes ka tema individuaalne helikeel. 2000. aastate alguses tegi Jóhannsson karjääri soolomuusikuna, avaldades 2002. aastal oma debüütalbumi “Englabörn”. 2016. sõlmis ta lepingu Deutsche Grammophoniga ja ilmus tema viimane sooloalbum “Orphee”.

16 views
bottom of page