top of page

ERSO kolmandat korda Ameerikat avastamas


ERSO Ann Arbori Hilli auditooriumis.FOTO ERSO ARHIIV

ERSO alustas Eesti sajanda aastapäeva pidustustega juba jaanuaris, juhatades kodusaalis toimunud kontserdiga “Tallinn –> Ann Arbor” sisse oma kolmanda turnee Ameerika Ühendriikidesse. 27. jaanuarist 7. veebruarini anti seitse menukat kontserti USA neljas osariigis. Kahel kontserdil – West Palm Beachi Kravise keskuses ja Ann Arbori Hilli auditooriumis – juhatas orkestrit peadirigent Neeme Järvi ning solistina oli orkestri ees nimekas Ameerika pianist Garrick Ohlsson. Järvit ja Ohlssonit seob veerandsajandi pikkune koostöö. ERSO oli selles koosluses uus liige, kuid kokku sulanduti suurepäraselt. Kravise keskus oli turnee ainus kontserdipaik, kus ERSO esines juba kolmandat korda: 2009. aastal oli siin dirigendipuldis Eri Klas, 2013. aastal Nikolai Aleksejev ning nüüd Neeme Järvi.

Turnee kõrgpunkt oli 3. veebruari kontsert Ann Arbori imekaunis ja suurepärase akustikaga Hilli auditooriumis, mis oli ühtlasi ERSO turnee kõige prestiižikam ja suurem saal. Juba kontserdi alguses tervitati Neeme Järvit tulise aplausi ja rõõmsate hõigetega. Oli ta ju aastail 1990–2005 sümfooniaorkestri muusikadirektor Ann Arborist vaid napi tunni aja autosõidu kaugusel asuvas Detroidis. Neeme Järvile on omistatud Michigani osariigi aukodaniku ja Ann Arboris asuva Michigani ülikooli audoktori tiitel. Ilmselgelt on ta Michiganis inimene, keda armastatakse ja oodatakse. “Mul on suur au tunda teda mitte ainult kui artisti, vaid ka kui Eesti kultuuri saadikut. Inimesed on Facebookis palju kirjutanud, et nad ootavad väga tänast kontserti ja taaskohtumist Neeme Järviga ning igatsevad taga vanu aegu,” ütles aastakümneid Neeme Järviga koostööd teinud Hilli auditooriumi programmidirektor Michael Kondžiolka.

Kui Detroidi Music Hall on eelkõige Detroiti sümfooniaorkestri kodulava, siis Ann Arbori Hilli auditoorium on saal, kus lisaks Ameerika suurimatele käivad esinemas ka mainekad välisorkestrid. Käesoleva hooaja sümfooniakontsertide reas oli ERSO kõrvuti New Yorgi filharmoonikute ja Hiina NCPA (Beijing) sümfooniaorkestriga. Eesti sajanda aastapäeva turneel esitles Neeme Järvi siinsele publikule eesti muusikat – kontserdi avateosena kõlas Elleri “Kodumaine viis” ja pärast vaheaega kontserdi võimsa kulminatsioonina Tubina 5. sümfoonia. Ameerika publiku vaimustus oli üksmeelne, seda väljendati püsti seistes, aplodeerides ja braavo hüüdes, samuti sellega, et pärast kontserti soovisid paljud inimesed osta endale koju kaasa just selle Tubina sümfooniaga CD. Ei saa siinkohal mainimata jätta, et ERSO CD-d olid väga nõutud kõigis kontserdipaikades.

Ülejäänud viiel kontserdil juhatas orkestrit Arvo Volmer, orkestri endine peadirigent, kes on varem ERSO-ga käinud välisreisidel korduvalt, kuid praegune oli ajaliselt pikim.

On erakordne, et rahvusvahelise agentuuri korraldatud turneel anti kõige rohkem kontserte Eesti oma solistile – lausa seitsmest õhtust kolmel (St Augustine’is, Mason Citys ja Amesis) soleeris Mendelssohni viiulikontserdis ERSO kontsertmeister Triin Ruubel. Kahel kontserdil (McCallumi teatris ja SOKA PAC-s) oli solistiks noor Ameerika viiuldaja, turnee Ameerika-poolse korraldaja Opus 3 Artists esindaja Benjamin Beilman. Põnev oli jälgida nende erinevaid interpretatsioone ning uhkusega saab öelda, et Triin Ruubel pälvis kõikjal publiku ülisooja vastuvõtu. Kontserdi avateos oli kas Pärdi “Fratres” või Elleri “Kodumaine viis” ning sümfoonia kas Sibeliuse 3. või Dvořáki 7., Tubina 5. tuli ettekandele vaid Ann Arboris.

Kui turnee esimene, Ameerika vanimas linnas St Augustine’is asuv Lewise auditoorium oli pigem kasinate akustiliste omadustega, siis ülejäänud uhked ja suured kontserdisaalid (Ann Arbori Hilli auditooriumis 3538, Amesi Stephensi saalis 2747 ning West Palm Beachi Kravise keskuses 2195 istekohta, ülejäänud saalides keskmiselt pisut üle tuhande), mida Ameerikale omaselt haldasid valdavalt kohalikud haridusasutused, olid suurepärase akustika ja väga heade tingimustega nii publikule kui esinejatele.

Arvo Volmer tõstis turnee lõppedes positiivselt esile orkestri praegust koosseisu, suurepärast särtsaka nooruse ning staažist tuleneva kogemuse sümbioosi. ERSO juhatuse liige Kristjan Hallik rõhutas erinevates väga heades saalides esinemisest tuleneva kogemuse olulisust ning staažist tuleneva kogemuse sümbioosi. ERSO juhatuse liige Kristjan Hallik rõhutas erinevates väga heades saalides esinemisest tuleneva kogemuse olulisust ning loomulikult ka sellise pikema turnee head mõju orkestri kui tervikliku organismi toimimisele.

15 views
bottom of page