top of page

Rahvusooper Estonia Soomes


Estonia teatri galakontsert Helsingis Aleksandri teatris. FOTO RO ESTONIA

Rahvusooper Estonia oli novembrikuus ringreisil Soomes. Rahvusballett esitas Tampere-talos “Coppeliat”, esinemised jätkusid Helsingi Aleksandri teatris, kus olid kavas Rasmus Puuri ooper “Pilvede värvid” ja Verdi “La traviata”, Tubina ballett “Kratt”, Vinteri - Raudmäe muusikal “Pipi Pikksukk” ja mitmed hariduslikud lasteprojektid. Festival tipnes 25. novembril Helsingis Musiikkitalos peetud piduliku galakontserdiga “Eesti-Soome 200”, mida dirigeeris Vello Pähn. Galal esinesid solistid Eestist, Soomest ja Itaaliast – Heli Veskus, Suvi Väyrynen, Helen Lokuta, Jyrki Anttila, Giordano Luca, Rauno Elp, Waltteri Torikka, Priit Volmer ja Jaakko Ryhänen, rahvusooperi orkester ja koor, rahvusballeti solistid Alena Shkatula ja Kealan McLaughlin ning trupp. Kontserdi kava pani kokku Mart Mikk.

Estonia teatri ringreisist kirjutas Helsingin Sanomat, mis keskendus eriti Puuri ooperile. Artiklis öeldakse, et teos on muusikalipäraselt värvikas, rütmiliselt lööv ning emotsionaalselt laulev, et autor on võibolla liigagi palju kuulanud ja vaadanud muusikale, kuid tegu on oskustega loojaga, kelle muusika voolab ladusalt ja elavalt.

Rahvusooperi peadirektori Aivar Mäe sõnul on Soome külastus märgilise tähendusega. “Suhtleme Soomega tihedalt, vahetame sageli ooperi- ja balletisoliste. Nüüd aga hõivasime terveks nädalaks Aleksandri teatri – nii esinduslikult ei ole Estonia Soomes väljas olnud. Musiikkitalos esinesime esimest korda.” Ringreisi toetasid programmid “Eesti vabariik 100” ja “FIN-EST 200”, Tallink, Eesti vabariigi suursaatkond Helsingis, hotellikett Sokos jt. 25. novembri kontserdi salvestasid ETV ja Yleisradio.

17 views
bottom of page