top of page

Bent Sørensen sai Grawemeyeri preemia


Tänavuse Grawemeyeri preemia sai taani helilooja Bent Sørensen. Tegu on ühe prestiižseima heliloojatele antava tunnustusega, millega kaasneb 100 000 dollarit preemiaraha. Sørensenile määrati auhind kolmikkontserdi “L’isola della Città” eest. Viieosalises teoses, mida esitatakse attacca, on soolopillideks viiul, tšello ja klaver ning see on kirjutatud Taani ansamblile Trio Con Brio ja Taani riiklikule sümfooniaorkestrile. “L’isola della Città” esiettekanne toimus 2016. aastal Kopenhaagenis. Helilooja sõnul on teose mõte selles, et kõigi viie osa jooksul püüab “saar” (trio) pageda orkestri ehk “linna” varjude eest. Kõige selgemalt tuleb see esile kolmikkontserdi viimases osas, kus trio vaikselt ja tähelepandamatult libiseb orkestri lärmakatest “varjudest” eemale. “L’isola della Città” ei ole virtuoosne teos, kus solistid saaksid oma tehnilist meisterlikkust näidata. Kuigi mõnes kohas tõusevad solistide partiid pisut rohkem esile, võib enamasti nende positsiooni pidada orkestrantidega võrdseks.

59-aastane Bent Sørensen õppis kompositsiooni Taanis Ib Nørholmi ja Per Nørgårdi käe all. 1996. aastal omistati talle Põhjamaade muusikanõukogu auhind ja kolm aastat hiljem Wilhelm Hanseni heliloojapreemia. Praegu on ta resideeriv helilooja Taani ansambli Scenatet juures.

10 views
bottom of page