top of page

Muusikaõpetajate sügispäevade fookuses oli pillimäng

2.–3. novembril oli Saaremaa kahtlemata kõige tihedamalt muusikaõpetajatega asustatud maakond Eestis. Toimusid XXIV üleriigilised muusikaõpetajate sügispäevad alapealkirjaga “Rööm muusikast ehk pilli-eri”. Kogukonna järjepidevaks arendamiseks loodud sügispäevade traditsioon sai alguse 1993. aastal Tartus. Toimusid töötoad erineva profiiliga muusikute eestvedamisel ning lahtised tunnid koolides, huvikoolides ja lasteaedades. Kolleegilt kolleegile kogemuste jagamise käigus tutvuti erinevate pillimängu ja -õppe võimaluste ja metoodiliste nippidega.

Seekord oli sügispäevade fookus pillimängul ja pilliõppel, avamisel tervitasid külalisi Kuressaare muusikakooli sümfoniettorkester (dirigent Edoardo Narbona) ning Saare maakonna muusikaõpetajate rahvapilliorkester Mängumönu Irja Aardami ja Tiina Oksa juhendamisel. Siinkohal ei saa mitte mainimata jätta fakti, et pillid, millel Mängumönu liikmed mängisid, olid suuremas osas kõik oma kätega suvistes Leisi pillimeisterdamise laagrites valmistatud! Ka sügispäevade meeneks oli pill – savist noodipiilu, mille mahedat kõla said kõik osalejad juba avamisel nautida.

Täiesti eriline ja sügispäevade ajaloos ainulaadne ettevõtmine oli aga reedel Kärla rahvamajas teoks saanud bändikooli projekt, mille käigus sai ligikaudu 150 osalejat õpetust viies erinevas töötoas: klahvpillid, kitarr, basskitarr, trummid ja laul. Martti Nõu, Toomas Tangu, Ain Kivilo, Tenno Lauri ja Maria Väli juhendamisel õpiti selgeks selliste hittide nagu “Veenus”, “Ära möödu must lähedalt” ning “Meil on aega veel” pilli- ning laulupartiid. Lugude kokkumäng valdadest Kärla rahvamajja transporditud 12 bändikomplektil oli meeliülendavalt võimas ning emotsionaalne kogemus. Bändikooli projekti rahastas Euroopa Sotsiaalfond ja Eesti riik.

Järgmised üleriigilised muusikaõpetajate sügispäevad toimuvad 2018. aastal Ida-Virumaal.

23 views
bottom of page