top of page

Collegium Musicale sai esikoha “Let The Peoples Sing” koorikonkursil

Collegium Musicale
Collegium Musicale

15. oktoobril oli Helsingis Euroopa ringhäälingute liidu (EBU) koorikonkursi “Let The Peoples Sing” kulminatsioon, kui finaalis astus üles üheksa koori viiest riigist, nende seas kaks Eesti koori. Kammerkoor Collegium Musicale Endrik Üksvärava juhatusel võitis täiskasvanute kategoorias esikoha ning sai oma valdusesse rändkarika Silver Rose Bowl. Laste- ning noortekooride kategoorias osales Eesti Raadio laulustuudio tütarlastekoor Kadri Hundi ja Kaie Tanneri juhatusel, võidukas oli Soome Vaskivuori Upperi põhikooli kammerkoor.

Kooride olümpiaks kutsutud konkursile lähetab koorid oma maa rahvusraadio. Esimeses voorus kuulas rahvusvaheline žürii esitusi helilintidelt. Finaal oli nagu kontsert ja seda vahendasid EBU raadiojaamad üle kogu maailma. Koore hindas rahvusvaheline žürii koosseisus Bent Grønholdt (Taani), Bob Chilcott (Suurbritannia), Sigvards Klava (Läti), Brian Newhouse (Ameerika), Àlex Robles Fitó (Kataloonia), Grit Schulze (Saksamaa) ja Inari Tilli (Soome). Eesti koorid on sellel konkursil osalenud korduvalt. Suurim edu oli 2005. aastal, kui peavõidu tõi Eestisse TMKK tütarlastekoor Ingrid Kõrvitsa juhatusel.

“Let the Peoples Sing” algatati 1966. aastal eesmärgiga propageerida koorimuusikat raadio vahendusel. Konkurss toimub üle aasta erinevates Euroopa kultuurikeskustes ja on aastakümneid olnud kooridele suunanäitaja – koorimuusika ja ühislaulmine on populaarne ja tõusuteel kogu maailmas.

10 views
bottom of page