top of page

Minu südames sa elad. Voldemar Kuslap / ERR


Jäädvustused Voldemar Kuslapi elutööst on kahele DVDle ja ühele CDle kokku pannud väsimatu restauraator Jüri Kruus, kes on valinud rahvusringhäälingu salvedest ülesvõtted, mis toovad esile baritoni kõlava ja särava tämbri ning loomuomase stiilitunde. Need väärtused on uskumatul kombel alles ka täna. Seda kinnitas äsja Estonia kontserdisaalis toimunud publikuga pilgeni täidetud 80. sünnipäeva kontsert, mis kõrvaldab kahtluse, et võibolla on plaadi jaoks “iluvigu” silutud.

Esimene DVD-plaat sisaldab 1978. aastal Estonia orkestri ja Peeter Liljega salvestatud kaht aariat ja tertsetti Mozarti ooperist “Don Giovanni”, kus teevad kaasa imelised partnerid Mati Palm Komtuuri ja Teo Maiste Leporello osas. Estonia kammerorkestriga esitab Kuslap numbreid Cimarosa mono-ooperist “Kapellmeister” (salvestatud 1979). DVD sisaldab ka fragmente Eino Tambergi ooperist “Cyrano de Bergerac”. Erilise väärtusega salvestuste varaaita kuuluvad kahtlemata ETVs kõlanud Carissimi “Vittoria, vittoria” ja Sviridovi romanss “Kui punapõskne õunake”, mida Kuslap esitab koos Eugen Kelderiga, meie ühe anderikkama pianistiga, kelle kunstnikutee jäi ajaloo jõhkrate rataste alla. Esile tuleb ka tõsta duette selliste kordumatute annetega nagu Helgi Sallo (Ábrahámi “Savoy ball”) ja Ülle Ulla (Kálmáni “Silva”).

Teine DVD sisaldab paremikku möödunud aastakümnete estraadilauludest, autoriteks Arne Oit, Kustas Kikerpuu ja Hans Hindpere ning ivaga tekstimeister Heldur Karmo. Kuslapi hääl, musikaalsus ja oskus tekstis sisalduvat kuulajani tuua on ilmselgelt inspireerinud heliloojaid talle laule looma – teatavasti on tema kontol ligi sada lavarolli ja nelisada laulu. Seda tõsiasja kinnitab ka asjaolu, et Georg Ots, kes oli oma musikaalsuse, jumaliku hääletämbri, väljendusvahendite ja äärmise sõnaselguse poolest suveräänselt ületamatu, andis oma skeptri üle just Kuslapile (nimiosa Otsa viimases, lõpetamata jäänud “Don Giovanni” lavastuses). Kuslapist sai ka esimene Otsa-nimelise preemia laureaat.

On kurb, et ETV ei leidnud võimalust jäädvustada Voldemar Kuslapi juubelikontserti. Esituste kvaliteet oleks seda väärinud, pidades silmas nii meie laulukultuuri lugu kui ka ühe isiksuse uskumatut vormi sellises eas.

55 views
bottom of page