top of page

Suri helilooja ja õppejõud Klaus Huber


FOTO BR-Klassik

92-aastaselt suri helilooja ja mõjukas õppejõud Klaus Huber, kelle õpilaste seas olid sellised suurkujud nagu Brian Ferneyhough, Wolfgang Rihm, Toshio Hosokawa ja Kaija Saariaho. Klaus Huber oli Šveitsi helilooja ja akadeemik, kes tegutses elu jooksul peamiselt Baselis ja Freiburgis. Muusikuteed alustas Huber viiuliõpingutega Zürichis ning kompositsiooni õpetasid talle Willy Burkhard ja Boris Blacher. Ta alustas serialistina, olles mõjutatud Anton Weberni loomingust. Rahvusvahelise edu saavutas ta 1959. aastal kammerkantaadiga “Des Engels Anredung an die Seele”, kus kasutas range seeriatehnika kontekstis ebatavalise võttena konsoneerivaid intervalle. Suure loomepagasiga Huberist kujunes Pierre Boulezi ja Karlheinz Stockhauseni kõrval Euroopa nüüdisloomingu üks juhtfiguure. 2009. aastal pälvis ta Ernst von Siemensi preemia. Huberi partituurid on hoiul Paul Sacheri fondis Baselis.

10 views
bottom of page