top of page

Rahvusvaheline muusikafestival “Draakon” 2017


“Draakoni” osalejaskond.

Eesti rohkete muusikafestivalide sekka on lisandunud uus ja omanäoline, 2016. aasta augustis esimest korda korraldatud “Draakon”. Tänavu teist korda läbi viidud “Draakon” leidis aset 15.–18. augustini, selle peakorraldajad olid Georg Otsa nimeline Tallinna muusikakool ning Dragon Culture Exchange MTÜ.

Festival algas Imbi Tarumi põneva loengkontserdiga ajaloolistest klahvpillidest ning jätkus meistrikursustega, mida viisid läbi Aya Tominaga, Jelena Elkind, Irina Floss, Ada Kuuseoks, Jekaterina Rostovtseva. Osalejatele pakkus inspiratsiooni Aya Tominaga ja Ada Kuuseoksa klaveriõhtu. Festival kulmineerus konkursiga, kus noorte pianistide saavutusi hindasid žürii esimees Aya Tominaga (Jaapan), Jelena Elkind (Eesti), Irina Floss (Eesti) ning Jun Zhao (Hiina). Lisaks kohalikele osalejatele oli pianiste ka Soomest, Venemaalt, Rootsist, Taanist ning Hiinast, nende hulgas Moskva Tšaikovski-nimelisest konservatooriumist, Hannoveri muusika-, meedia- ja teatrikõrgkoolist ning EMTAst. Klaverikonkursi võitjad astusid üles 1. septembril Saku mõisas ning 29. septembril Kadrioru lossis Hiina muusika kontserdil.

Aya Tominaga (žürii esimees, Jaapan): “Nautisin väga festivalil osalemist. Usun, et kõik said võimaluse üksteiselt midagi õppida ja värskeid ideid koguda. Erinevad rahvused ja kultuurid kokku moodustasid sütitava loomingulise õhkkonna. Alates kõige noorematest osalejatest kuni peaaegu professionaalsete pianistideni olid kõik oma etteastetele jäägitult pühendunud. Usun, et säärased kultuurivahetusprojektid tiivustavad vaimu ja avavad teid.”

I-Ting Chen (Moskva konservatoorium, I koht vabakava kategoorias ja Aasia muusika kategoorias, 19–30 a): “Meistrikursused aitasid mu muusikalisi tõlgendusi rikastada. Konkurss oli kõrgel tasemel ning hästi korraldatud. Olin tõeliselt üllatunud, kui selgus, et siinne õppejõud Ada Kuuseoks oli samuti minu endise õpetaja Viktor Meržanovi juures õppinud. Osalemine jättis mulle kustumatu mälestuse.”

Kecheng Wang (Hiina, juhendaja): “Olin üllatunud, kui hästi üritus oli korraldatud, kõigil oli piisavalt võimalusi tiibklaveril proove teha. Minu õpilastel oli põnev Euroopa õppemeetoditega kokku puutuda. Siinsed õpetajad keskenduvad rohkem muusikalisele küljele, kuid pööravad tähelepanu ka tehnikale. Hiinas on tendents anda õpilastele repertuaari osas suuremaid ülesandeid, mõnikord ka liiga suuri. Konkursi põhjal võin öelda, et kohalikud osalejad mängisid lihtsamat repertuaari, kuid väga viimistletult. Oli samuti põnev kuulata, kuidas eurooplased Hiina muusikat esitasid, kuigi esituste erinevused polnudki tegelikult suured.”

Viola Asoskova (I koht vabakava kategoorias, 15–18 a): ““Draakon” meeldis mulle väga. Tore, et osalejad said ise valida, mida mängida, sest sain esitada oma lemmikhelilooja Sergei Prokofjevi muusikat. Meeldis ka see, et konkurss oli augusti lõpus, nii saab enne kooli algust korraliku stardi. Järgmisel aastal osalen kindlasti veel!”

Arvamusi küsis festivali kunstiline juht Jun Zhao, EMTA Hiina suhete projektijuht

 

Konkursi Eesti osalejate tulemused

Vabakava kategooria

7–10-aastased: I koht Anna Lyablina, II koht Eliise Einama, III koht Nelis Vernik, Sofia Agnesa Kirsimaa, diplom Nora Roonet;

11–14 a: I koht Eva Samoštšenkova, II koht Ksenia Ivanova, III koht Linda Tallinn, diplom Linnea Jerkku, Raili Kübar;

15–18 a: I koht Viola Asoskova, Susanna Liisa Onoper;

19–30 a: I koht Karl Peterson, II koht Liisa Veiderma.

Aasia muusika kategooria

7–10-aastased: I koht Anna Lyablina, Eliise Einama, II koht Nelis Vernik, Sofia Agnesa Kirsimaa; 11–14 a: I koht Hannuk Vernik; 15–18 a: Susanna Liisa Onoper, diplom Nora Roonet.

Kõik tulemused lehel www.exchangedragon.org.

60 views
bottom of page